Ensinnäkin tämä on hyvin nopeasti luettava kirja, sivuja on vain 71 + sponsorimainokset raakaruoan myyjiltä. Ja siihen 71 sivuun kuuluu aukeama lähteille ja lisätiedoille sekä toinen aukeama vitamiinitaulukolle. Varsinaiset tekstisivut sisältävät runsaasti kuvia ja teksti on selkeää ja helppolukuista ja -tajuista tiivistä asiaa, ilman tylsää jaarittelua. Kirjassa ei saarnattu tai syyllistetty nappularuokkijoita, asiat vaan perusteltiin yksinkertaisesti ja vakuuttavasti. Olen käynyt myös Malinin luennolla, jossa oli selkeästi enemmän "asennetta". ;)
Luennolle osallistuin silkasta mielenkiinnosta, kun SPL-Seinäjoen porukka sen lähelle järjesti. Vasta siellä heräsi ajatus, että tuota voisi oikeasti kokeilla. Niinpä sitten tuli tuo kirja ostettua, muistaakseni jostain koiranäyttelystä Showlinkiltä.
Varpu ja pikku-Rölli taistelevat löytämistään jäniksen jämistä. |
MUISTIINPANOJA:
Miksei napuja?
- Onhan koiran elimistö muuttunut sudesta jo vaikka kuinka paljon?!?! Elimistö tarvitsee 10 000 vuotta aikaa sopeutuakseen täydelliseen ruokavalion muutokseen. Koiran elimistö on yrittänyt totutella kuivanapuihin vasta 50 vuotta, ja näiden vuosien aikana terveydentila selkeästi romahtanut: syöpää, allergioita, iho-ongelmia, kasvuhäiriöitä jne. Eivät selity pelkällä ylijalostamisella.
- Naput ovat viljapohjainen ruokavalio. Vilja voi olla peräisin mm. korsista ja vihannestehtaissa syntyvistä jätteistä. Osa nappulapussissa mainitusta proteiinista on peräisin viljasta ja koiralla kasvisproteiinin sulavuus on huono.
- Kun kaikki eri viljat ja niiden ainesosat luetellaan erikseen, saadaan pääraaka-aineeksi lihajauho, mutta jos ne olisivat kaikki yhdessä, olisivat viljat pääraaka-aine.
- Vähäinen liha koostuu teurasjätteistä. Rehulain mukaan kissan- ja koiranruoka saa sisältää käsiteltynä: turkiseläinruohoja, sorkkia, kavioita, höyheniä, villaa, sarvia, kananjalkoja ja -nokkia, naudan verta, turkkia ja kiveksiä.
- Kuivamuonissa on mukana keinotekoisia säilöntä- väri- ja makuaineita, joista osa on kielletty ihmisten ruoasta.
- Teollinen ruoka on kypsennettyä, jolloin luontaiset vitamiinit yms. ovat tuhoutuneet ja korvattu keinotekoisilla.
- Teollinen ruoka ei puhdista koiran hampaita.
- Teollisella ruoalla koira alkaa vanheta n. 7-vuotiaana.
- Raa'assa ruoassa entsyymit, rasvahapot, vitamiinit jne. pysyvät tuhoutumattomina/oikeassa muodossaan.
Mitä ulosteisiin tulee, niin tämä on ensimmäisiä huomaamiani muutoksia parempaan! Tosin, tilanne on toinen, jos koiralla menee aluksi maha sekaisin.
- Immuunijärjestelmä normalisoituu ja vahvistuu
- Korva- ja iho-ongelmat usein häviävät
- Liikakilot lähtevät ja lihaskunto paranee
- Hampaat puhdistuvat ja hengitys raikastuu
- Koiran haju raikastuu ja ilmavaivat vähenevät
- Pennut kasvavat hitaammin ja tasapainoisemmin
- Kakan ja sen hajun määrä vähenee olennaisesti, siitä tulee kovempaa ja miellyttävämpää tarvittaessa siivota. Anaalirauhaset tyhjenevät luonnollisesti.
Ei hätää:
- Koiran ruoansulatus on lyhyt ja hapan, pystyy käsittelemään haitallisia bakteereita kuten salmonellaa. Ruokkijan on kyllä syytä pestä kädet. ;)
- Raa'at luut (myös linnun!) eivät säröile, jotka voivat vahingoittaa koiraa. Ainoastaan kypsennetyt minkä tahansa eläimen luut ovat haitallisia. Jos koira joskus oksentaa luun palan, se on luonnollista, se ei vain ollut pureskellut sitä tarpeeksi pieneksi.
- Monipuolisen ruokavalion tasapainon ei tarvi syntyä parissa päivässä, vaan useamman viikon aikana.
- Yli ½: raakoja lihaisia luita
- Vajaa 1/4: kasvissoseet
- Vajaa 1/4: lihaa ja sisäelimiä
- 1/10: maito- ja viljatuotteita
- Eri raaka-aineet eri aterioilla, että elimistö pystyy hyödyntää ne tarkasti
- Mielellään vähintään 5 eri kasvis- ja lihalajia
- Kuivamuona ja luut eri aterioilla! Napuja aamulla, luita illalla. Mieluiten ihan eri päivinä! Ovat elimistölle niin erilaiset tehtävät sulattaa, että voi tulla ongelmia.
- Kuivamuonan voi myös vaihtaa ensin liha-kasvis-puuro-ruokaan ja lisätä luut vasta myöhemmin.
- Broilerin siivillä ja kauloilla helppo aloittaa.
- Rustot voivat aiheuttaa oksentelua, eivät sula niin hyvin.
- Yhtä "luumerkkiä" totutetaan kerrallaan, vaikka menisi viikkoja. Sitten vasta totutetaan uudenlaisiin luihin/lihoihin.
- Sisäelimet voimakkaita, ei heti aloittelijoille.
- Vaikka monipuolisuus tärkeää, niin ajankohtaista vasta paljon myöhemmin. Aikuinen koira ei kärsi yksipuolisuudesta muutamassa viikossa, mutta rankasta ripuli- ja antibioottikierteestä kyllä.
- Liha-luu-suhde 50:50
- Broilerin ja kalkkunan siivet, kaulat, selkärangat
- Lampaan kylki-, kaula- ja selkäluut
- Naudan rustot ja hännät
- Possun kylki-, rinta- ja selkäluut sekä sorkat
- Kokonaiset broilerit ja muut pienet eläimet
- Poron ja hirven luut
- Suuret luut käytännössä vain ajanvietettä
- Pureskelu luonnollista askartelua ja terapiaa, puhdistaa hampaita
- Kaupan puruluut nahkaa tai kypsennettyä viljaa
- Luista koira saa tarvitsemansa kalsiumin ja paljon muita hivenaineita.
- Jos koiralle ei sovi luut, jauha ne.
Viljat:
Viljoista tuli yksi lempiaiheistani koiranruokintaan liittyen n. 8 vuotta sitten, kun syy Timin oireilulle selvisi. Lisäksi eläinkauppatyörupeamani ja "eettisen" pomoni ainoita hyviä oppeja oli koiranruokasäkkien analysointi, sekä se miten paljon viljoja käytetään kuivanapuissa halpoina täyteaineina. Mitä halvempi nappula, sitä enemmän viljaa. Ja kirjassa viljojen suurta osuutta nykykoirien ruokavaliossa pidetään yhtenä syynä koirien lisääntyneisiin terveysongelmiin.
- Vilja ei ole koiran luonnonmukaista ravintoa. Luonnonvaraisena koira söisi saaliseläinten mahalaukun mukana heiniä, ruohoa, siemeniä jne. Ei nykyaikaista, pitkälle jalostettua viljaa.
- Viljat toimivat energia- ja hiilihydraattilähteinä. Koira pystyy paremmin hyödyntämään rasvoja energian lähteinä. Koirat eivät tarvitse hiilihydraatteja siten kuin ihmiset tai kasvinsyöjät. Suuret hiilarimäärät muuttuvat elimistössä sokeriksi, joka edistää syöpäsolujen kasvua, ravitsee hiivoja, vahingoittavat haimaa, kuluttavat vitamiineja ja kivennäisaineita, johtavat ylipainoon, käytöshäiriöihin ja hampaiden reikiintymiseen, lisäävät riskiä sairastua diabetekseen ja nivelrikkoon. Runsas viljojen syönti voi myös johtaa allergioihin, korvatulehduksiin, iho-ongelmiin, mahalaukun kiertymään... Viljaa ei suositella allergikoille, haimaa tai hiivasientä sairastaville eikä epileptikoille.
- Viljat annetaan mieluummin kokonaisina tai rouhittuina suurimoina liotettuna puurossa. Hiutaleiden ravinteista osa jo käsittelyssä hävinnyt. Vehnä on arvintoarvoltaan huonolaatuista viljaa. Ohra ja varsinkin tumma riisi sulavat joillakin huonosti. Mainiota viljaa: rouhittu speltti, kokonaiset kuoritut kauranjyvät. Useimmat sietävät myös tattaria ja hirssiä. Yrjolän puuro!
- Puurojenkin kanssa aloitetaan ensin yhdellä viljalla. Muita lisätään yksitellen mahan tottuessa.
- Aloitetaan parilla miedolla kasviksella (salaatit, kiinankaali, kurkku, kesäkurpitsa), monipuolistaminen etenee hitaasti.
- Soseeseen voi laittaa lisukkeeksi maksaa, naudanmahaa, kermaviiliä, voisulaa.
- Merilevä sisältää mm. kilpirauhaselle tärkeää jodia, kiihdyttää aineenvaihduntaa, tuhoaa bakteereita, lisää vastustuskykyä, puhdistaa elimistöä myrkyiltä ja raskasmetalleilta. Ei tiineille nartuille. Voi korvata nokkosella.
- Nokkosessa erittäin paljon piitä, rautaa, vitamiineja (A, B, C, E, K), kaliumia. tehostaa ruoansulatusta.
- Valkosipuli puhdistaa elimistöä, toimii luonnollisena antibioottina, vähentää sisäloisten ja punkkien tartuntoja, tasapainottaa suolentoimintaa, vähentää kaasunmuodostusta ja parantaa vastustuskykyä.
Olen nykyään huono aloittamaan kirjojen lukemista. Pentueen kasvattaminen barffaamalla oli aika tuntematon käsite netissä, joten se sai minut vihdoin tarttumaan kirjaan. Olin jo luennolla painanut mieleeni, että raakaruokittu pentu kasvaa tasapainoisemmin eikä rojahda sillä tavalla kuin kuivamuonalla syötetty. Meillä tämä rojahtaminen on ollut tuttua mitä sakemanneihin tulee, joten haluaisin kasvattaa Kertun toisenlaisella ravinnolla.
- Ruokavalio perustuu helposti syötäviin ja sulaviin lihaisiin luihin, kuten broilerin siipiin.
- Aluksi luut jauhettuna, kunnes pentu sulattaa ne hyvin. Jos luut jäävät pikkuhampaiden takia syömättä, pentu ei saa tarpeeksi kalsiumia jne.
- Pennun ruokaympyrä:
- Yli 1/2: lihaiset luut
- Kasviksia reilusti
- Viljoja hyvin vähän tai ei ollenkaan
- 15-20% lihaa ja sisäelimiä
- Luovutusikäiselle pennulle päivässä ruokaa n. 10% sen omasta painosta. Määrää ei kasvateta kokoajan sitä mukaa kuin pentu kasvaa.
- Viimeinen kolmannes: ruoan määrää aletaan lisätä.
- 8. viikolla: narttu syö jo lähes 1½-kertaisen annoksen kuin normaalisti.
- Viimeisten 3-4 viikon aikana: enemmän lihaa, kananmunaa, sisäelimiä ja rasvaa. Maksaa ei liikaa. Lihaiset luut vain n. 25%.
- Loppuvaiheessa: lisää hiilareita, esim. puuroa.
- Viimeisellä viikolla: pennut eivät enää kasva kovin paljoa, ruokaa vähennetään pikkuhiljaa.
- Pari päivää ennen synnytystä: aterian koko n. ½ siitä, mitä 8. viikolla. Luita vähennetään tai ei anneta ollenkaan. Kasviksia lisää. Vähemmän lihaa ja sisäelimiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!