torstaina, tammikuuta 02, 2014

Millan harrastuksia kuluneena vuonna 2013

Millahan tuli meille vasta kesällä, joten tämä myös käsittelee vain sen jälkeistä aikaa. Kasvattajan luona Milla vietti pennun elämää ja kasvoi isoksi.

Hakuilun hapuilua

Milla sai ensikosketuksen hakuun SPL-Maastoleirillä 18-19.5. Tällöin Millaa leikitettiin metsässä maalimiesten kanssa, menemättä oikeisiin piiloihin. Sitten kerättiin kaveriporukka ja mentiin 26.5. hakuilemaan, koirakot: Kirsillä Siru ja Tessa, meikäläisellä Lilja ja Milla, sekä Maritalla Nemi. Laitan muistakin kuvia tähän, koska en ole tullut bloganneeksi siitä.

Milla
 Teimme Millalle samanlaiset harjoitukset kuin leirillä, eli Marita ja Kirsi menivät vuorollaan metsän puolelle ihan näkösälle, ja Milla sai rynnätä leikkimään heidän kanssaan. Samanlaiset harjoitukset mutta namipalkalla, tehtiin Liljalle, joka oli mukana vain saamassa uusia kokemuksia.

Lilja
Iloksemme, pääsin Millan kanssa kesällä Lapuan Koiraharrastajien alkeiskurssille hakuun. Siellä päästiin jo huomattavasti pidemmälle, ja olin todella ylpeä Millasta. Siellä tosin Milla halusi maalimiehiltä mieluummin ruokapalkan, ja niinpä he saivat piiloihinsa mukaan kissan tuoreruokaa muovirasioissa. Nyt mentiin jo ihan oikeasti metsään ja pikkuhiljaa oikein kunnolla piiloon pois koiran näkyvistä.

Nemi
Ensimmäisillä kerroilla otettiin vainuja ja käveltiin koira taluttimessa maalimiehen luo niin, että koira tunsi olevansa löytäjä. Sitten koiraa alettiin vähitellen päästää irti. Piilojen hieman vaikeutuessa, Milla osoittautui aika sinnikkääksi etsijäksi. Toki piilot olivat edelleen periaatteessa helppoja. Mutta Milla ei osannut lähteä käskystä etsimään eikä varsinkaan osoittamaani suuntaan, joten vikasuunnasta piilon löytäminen ei ollutkaan niin helppoa. :D Viimeisillä kerroilla tehtiin niin, että päästin Millan taluttimessa niin lähelle maalimiestä, että se sai vainun, ja veinkin sen sitten autoon. Hetken kuluttua hain Millan uudelleen ja lähetin sen suoraan keskilinjalta maalimiehen luo. Maalimiehet alkoivat lisäksi pyytää Millaa menemään maahan, ennen kuin se sai ruoan eteensä.
Siru

Rauniot

Kauhavan Kennelkerho järjesti 30.8.2013 raunioihin tutustumistreenit, jota vetivät LKH:n Raija Tuomisto ja Liisukka Kattelus. Treenit pidettiin tietenkin Lapuan Raunioradalla. Mukana "meiltä" olivat myös Marita ja Nemi, joka teki taas vaikeampiakin pistoja hyvällä motivaatiolla. :) Milla olisi voinut olla kiinnostuneempikin ihmisten löytämisestä itsessään, mutta sen sijaan Milla kulki yllättävän rohkeasti raunioilla, vaikka ei ollut moiseen koskaan aikaisemmin tutustunut. Vähän liiankin rohkeasti, kotona nimittäin huomattiin, että neiti oli telonut kyntensä niin, että jäljellä oli pelkkä verinen ydinosa. Tassu oli kipeä todella kauan, joten missattiin monta hyvää treenimahdollisuutta alkusyksyllä, mm. Kyrönmaan Koiraharrastajien haku. :( Huomasin, että Milla ei etsinyt silmillään ollenkaan, vaan toimi täysin nenänsä varassa. Se ei nimittäin löytänyt hiljaa istuvaa maalimiestä, vaikka oli tullut sellaiseen kohtaan, missä se oli täysin näkösällä. Milla vain hääri ympäriinsä ja yritti paikantaa hajua. Vasta käytännössä törmättyään maalimieheen, Milla huomasi, että perhana siinähän istuu ihminen! :DTäällä kuvia kaikista koirakoista:
2013_08_30 raunio Milla ja Nemi

Agility

Milla on päässyt tutustumaan agilityyn vasta ihan satunnaisia kertoja. Ollaan harjoiteltu matalien esteiden hyppäämistä, pujottelua verkoilla, putkea. A-estettä ollaan harjoiteltu ihan matalaksi levitettynä, ja olen pyytänyt Millaa aina istumaan alastulokontaktille. Itse asiassa neiti oppi pysymään siinä aloillaan aikaisemmin kuin tokossa, jossa meni puoli vuotta! Puomia ollaan tehty ensin matalana ja sitten korkeampana, mutta Millalla on taipumus yrittää hypätä sieltä alas. Keinua olen opettanut bang game -nimisellä tyylillä, ja se on Millasta hyvin hauskaa. Siinä koiraa houkutellaan maasta käsin kolauttamaan keinun toinen pää maahan. Monen koiran pelkäämästä kovasta äänestä tehdään hauska koko jutun pointti! :D

Jäljittelyä

Pääsimme syksyllä LKH:n pentujälkikurssille, jota veti Liisukka. Oheisessa kuvassa Miukkis reenaa ekaa jälkeään. :) Tai oikeastaan tokaa, ensimmäinen tehtiin omin päin jonkun tottistelun päätteeksi ylijääneistä nameista, mutta neiti tuumasi siinä vaiheessa, että työntäkää ne namit vaikka sinne. Timi sitten "uhrautui" hennon nuoren neidon puolesta ja ajoi sen juustojäljen pari kertaa päästä päähän. On se niin helppoa noiden aussien kanssa, kun ei tarvitse vehkeillä, että miten sen saa syömään tai jollain muulla tapaa näkemään tarpeelliseksi seurata juntua, jonka on siihen äsken tepsutellut ihminen, joka kulkee -ylläri ylläri- hihnan toisessa päässä... :D 

Mutta tämä treeni tosiaan ylitti kaikki odotukset, koska Milla imuroi namit maasta hyvällä halulla. Toki sille ei saanut antaa sinä päivänä ruokaa ennen treenejä. Namiksi murensin ja talloin HauHau Championin koiranmakkaraa. ;) Ensin tehtiin pari makkararuutua ja sitten oikea jälki. Seuraavissa treeneissä tehtiin pelkästään jälkiä. Loppupalkaksi rupesin laittamaan jäljen päähän leluja, koska niillä Milla palkkautuu mieluiten. 

Kaikki tarvikkeet piti ostaa uudelleen, koska jotenkin hämärästi ollaan hukattu pussi, jossa oli liinat ja jälkipaalut. :P Valitettavasti montaa kertaa ei päästy osallistumaan ja sitten tuli lumi maahan. Hetkeksi... Mutta olen tehnyt Millalle jälkiä myös omalla aikaa, ja se on ajanut ne aina todella hyvin, vaikka joskus namit eivät olekaan kelvanneet.

Milla, Liisukka, Kata

Tottelevaisuus

Koska Milla tuli meille vasta puolivuotiaana, ihan perustottelevaisuuden opettelussa on kulunut eniten aikaa. Milla on siis ollut meillä omalla pentukurssillamme aina mukana, minkä nyt kynneltään on kyennyt. Sen lisäksi olimme kesällä Kauhavan Kennelkerhon kokeisiin tähtäävien pienessä tokoryhmässä, jota veti Marianna Viertola.

Milla taitaa olla tyypillinen "Kyllä se kotona osaa", nimittäin sen kanssa tokoillaan joka ilta, mutta kodin ulkopuolella riemu repee vähän liikaakin... Mutta jos ei häiriötekijöitä lasketa, niin tällä hetkellä se osaa jo seurata varsin mallikkaasti, tehdä saksalaisen täyskäännöksen, tulla sivulle ja eteen, jäädä paikkamakuuseen, koskea nenällä mahaa, kädenpohjaa, jalanpohjaa, sulkea ovia, tuoda esineen, irrottaa käskystä jne. Toki Millan innolla siihen saattaa sisältyä paljon höseltämistä ja kaikkien muidenkin liikkeiden tarjoamista. :D Millan kanssa on kuitenkin tosi mukava tokoilla, sillä se palkkaantuu jo pelkästään lelun kantamisesta. :D

Tokoiltu on myös sakemanniporukassa Ylistarossa. Ope "testaili" ja oli sitä mieltä, että Milla käy myös suojeluun. :) Sitä onkin tarkoitus harjoitella myös.

Millan kanssa tokoilu on kyllä ollut 90% Leenan heiniä, mutta se näyttää pyrkivän kameran väärälle puolelle. :P

Pyöräily

Pyöräilemään ruvetaan vasta keväällä. Paitsi, jos sulat kelit jatkuvat läpi talven, niin heti virallisten kuvaustulosten jälkeen voisi aloitella. Milla on kasvattajansa toimesta välikuvattu A/A ja 0/0, mutta ei päästetä pienellä pilalle! :D Tavoitteena on AD-tunnus.

Näyttelyt


Kuten arvata saattaa, näyttelypuudeliksi Millaa ei hankittu, mutta pitäähän sen osata niissäkin käyttäytyä. Sen vuoksi osallistuttiin kesällä pariin mätsäriin sekä pentuluokkaan Miljoonakoira-näyttelyssä Tuurissa 8.6.2013. Ovathan ne hyvää sosiaalistamistakin. :) Lakken mätsärissä Milla sijoittui punaisten pentujen neljänneksi, tuomarina Riikka Koskela. Kauhavan Kennelkerhon mätsärissä saimme muistaakseni punaisen nauhan ilman sijoitusta.

Todella katu-uskottava ja sävy-sävyyn asu sakemannin esittämiseen! :D Mutta minkäs teet, kun järkyttävä helle, ja ainoa lätsä, mikä löytyi, oli violetti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!