lauantaina, elokuuta 17, 2013

Aussileiri 10-11.8.2013 Inkoo

Aussileirille lähdettiin viideltä aamulla Nurmosta. Autoon sulloutuivat kaikkien kamppeiden lisäksi minä, Kirsi lapsineen (Emmi 6v ja Juho 8v), Ruska, Roosa, Tessa ja Siru.

Tarjolla oli aussikakku! :)

Ensimmäinen päivä opiskeltiin hyvin perusteellisesti koiran esittämistä oikein videoimisen voimin! Ensin oli teoriaosuus. Sitten porukka jaettiin kokeneisiin ja kokemattomiin. Kokeneet esittivät ensin koiria videokameralle sillä välin, kun kokemattomat olivat "pikku-Sadun" handlerikoulutuksessa. Sitten kokemattomat esittivät koiria videokameralle saamiensa oppien mukaan. Kokeneemmat menivät siksi aikaa Sadun oppiin, jonka jälkeen esitimme koirat tuoreilla ohjeilla uudestaan videokameralle. Videot katsottiin sitten myöhemmin illalla läpi, esitettiin kysymyksiä niistä jne. Hurjasti opin uutta, vaikka päädyin kokeneempien ryhmään Ruskan ja Roosan kanssa. Olen esim. esittänyt Ruskan viime aikoina liian vauhdikkaasti. (Mutta silloin se on ne sertinsä saanut! :D) Juho 8v ja Siru olivat kyllä ihana pari, varmaan oikeat maskotit kokemattomien porukassa! :)

Näyttelytreenien aikana pyöri trimmausopastus Irma Hardénin johdolla. Kävin itsekin molempien koirien kanssa kysymässä apua muutamaan kohtaan. Loppusilausta lähinnä tassuihin tein vielä illalla muiden mentyä nukkumaan. ;) Kaiken kaikkiaan trimmauksessa ei ollut pahemmin hommaa, sillä Ruska oli ollut hiljan näyttelyissä ja Roosan olin jo kesäkuussa "kyninyt" kesäturkkiin.

Minä olin itse kouluttamassa agilityryhmää, mutta ehtiväthän Ruska ja Roosakin irrotella. Ruskan kanssa olin aikonut osallistua tokoon, mutta aikataulut venyivät sen verran, että toko ja agility olivat päällekkäin. No, saipahan Ruska vähän kerrata agilityä, joka on ollut sen osalta jonkin aikaa tauolla. Alkeiskurssin vetäminen on kaikista hauskinta, vaikka tuo minun kisaavien ryhmä kotopuolessa onkin maailman paras! :) Huomenna Roosa näyttelee veteraaneissa ja Ruska avoimessa.

Illalla nähtiin koiratanssiesitys ja visailtiin aussiaiheisesti. Seuraavana päivänä oli Aussikerhon Club Show.

 Muistiinpanoja näyttelykoulutuksesta:

Klikkaamalla suuremmaksi!
Videota purettaessa puhuttiin myös aussin esittämisen "pyhästä kolminaisuudesta"! :D Se on siis Häntä , Talutin ja Pyhä Nami. Club Show'ssa otetut kuvat demonstroivat otteita! En väitä, että ainakaan omat kuvani muuten olisivat edustavia tai esimerkillisiä. :D

Sirua tarvitsee pitää vain taluttimesta eli sen häntä pysyy pystyssä, etujalat sään alla ja takajalat takana (kinner on kohtisuoraan maahan nähden) ihan omin avuin. Jos koiralle näyttää namia sen seisoessa vapaasti, pitää varmistaa, ettei koira katso ylöspäin niska kenossa. Kun kuono osoittaa suoraan eteenpäin (tai vähän alaspäin), ylälinja ja erityisesti niska pääsee paremmin oikeuksiinsa.

Roosaa pidetään hännästä ja taluttimesta, joka on käännetty korvan alle, ettei nyrkki ole häiritsevänä niskan takana. Niska-häntä-ote on hyvä esim. silloin jos koira on levoton tai ei pysy muuten ryhdikkäänä. Hännästä ei tarvitse välttämättä kirjaimellisesti pitää kiinni, ellei aussi yritä istua tms. Siihen ei tarvi välttämättä koskea ollenkaan, mutta ainakin omat aussini keskittyvät paremmin seisomiseen rauhassa, kun siinä pitää kättä.

Yleensä Ruskalle sopii paremmin, että pidän sitä niskan takaa, mutta leiripäivästä väsyneenä se jaksoi paremmin ryhdissä namin houkuttamana. Hännästä "pitämällä" se myös pysyy rauhassa eikä tavoittele namia. Hihna kannattaa heittää niskan taa tai piilottaa nyrkkiin mieluummin kuin jättää koiran jalkoihin lojumaan.

Kirsi ja Tessa ottavat käyttöön kaikki elementit tässä kuvassa. Ne, joilla ei ole kolmea kättä, voivat heittää hihnan niskan takaa ja pitää sitä lenkistä "häntäkädellä". Omalla asennolla voi tarvittaessa vaikuttaa taluttimen kireyteen, jos koira ei meinaa seisoa ryhdikkäästi.

 Tässä onkin melkein koko skaala. :)

Ja miksi koiran pitää ylipäätään olla tietyssä asennossa, keinolla millä hyvänsä? Arvostelun helpottamiseksi. Kun esim. takaraajat ovat oikeilla paikoillaan, tuomari näkee heti millainen polvikulma koiralla on. Ja toivon mukaan koira myös kaupan päälle näyttää siinä parhaat puolensa! :D

Vinkattiin, että kun koiran kanssa mennään kehässä edes takaisin, kannattaa liikkua rauhallisesti. Kun pääset toiseen päähän ja käännyt, ei ole väliä kiertääkö koira handlerin vai handleri koiran, mutta nosta katse tuomariin päin sen verran, että kuljet takaisin suoraan tuomaria kohti. Koiraa ei seisoteta liian lähelle tuomaria/tuomarin pöytää, vaan reilusti kauemmas ja koiran kylki suoraan tuomaria kohti, eikä peffa tai pää edellä (ellei niin pidä tehdä jostain esteettisestä syystä tarkoituksella :D).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!