sunnuntaina, lokakuuta 11, 2009

Vaasan viralliset kisat!

10.10. agilitykisa, Mustasaari. Luokat 1 & 2. 3 kisaa molemmille. Tuomari Harri Huittinen. Ilmot 25.9. Lue lisää. VAS
~> Roosa ja Timi


Tähän tulee kuvia!

Kisaamaan lähdettiin Annin ja kiinanharjakoira Aatun kanssa. Se oli Aatulle ja Roosalle ensimmäinen virallinen kisa! Paikalla oli Lakkea edustamassa myös Niina Takaluoma kultaistensa Bertan ja Obelixin kanssa.

Kisa pidettiin suuressa, tyhjässä kasvihuoneessa, jota mainostettiin kisakirjeessä lämmittämättömäksi. Sinne oltiin sitten varustauduttu kuin pohjoisnavalle, koirillekin oli takit mukana, ettei odotellessa lihakset kylmene liikaa. Mutta jos kasvihuoneilmiö jossain vaikuttaa, niin nimenomaan kasvihuoneessa! Eli puoleen päivään mennessä katosta tippui vettä ja olo oli kuin tropiikissa...

Onneksi ilmoittautumisten vastaanottaja oli huomioinut kahden koiran omistajat. Niinpä Timi oli laitettu joka starttiin luokkansa ensimmäiseksi ja Roosa loppupäähän. Samoin oli tehty Obelixin ja Bertan kanssa.

A-kisa oli ratana melko yksinkertainen, suunnilleen M-kirjaimen muotoinen, mutta sitä oli maustettu kaikilla herkuilla kuten pöytä... Niin yksinkertainen, mutta agilityesteenä niin vaikea, sitä ei harjoitella ikinä tarpeeksi. ;) Koira juoksee sen helposti yli pysähtymättä. Tätä tuskaillessani sain hyvän vinkin kanssakisaajalta pysäyttää koira kokonaan jo ennen pöytää ja tällähän meidän molemmat itserakkaat poseeraajat sen sitten selvittivät kunnialla. :)

Timille tuli tästä muuten niin hyvin alkaneesta radasta hylsy. Jätin sen selkäni taakse ja jostain Timi käsitti, että sen pitää mennä väärälle esteelle.

Roosa sai tästä radasta sen sijaan ihka ensimmäisen virallisen agilitytuloksensa 17,07p! Roosa nimittäin uusi vanhan bravyyrinsa suorittamalla keinulaudan pysähtymättä, jolloin se juoksi vielä korkealla ilmassakin. ;) Innoissaan Roosa myös pinkoi putken suun ohi, mutta päätyi kuitenkin onneksi oikeasta aukosta sisään juostuaan ensin putken ympäri. Kepeillä tuli virhe, mikä oli toki odotettavissa, koska niillä Roosa ei ole vielä rutinoitunut. Ihanneaika oli 65 sekuntia, Roosalla aikaa meni 67,07 keinulla hurjastelusta huolimatta. ;)

B-kisa alkoi hankalasti, koska siinä oli heti ensimmäisen aidan jälkeen kepit. Onneksi kasvihuoneessa oli hyvin tilaa koirille lämmitellä ylimääräisillä esteillä ja harjoiteltiin vähän tuota kepeille tuloa suoraan edestä päin.

Roosalle kumminkin tuli uskonpuute ja se lähti haahuilemaan kepeiltä eli ensimmäinen kielto. Roosalle aivan epätyypillisesti tuli myös kontaktivirhe, nimittäin puomin yläkontaktilla. Ja kun Roosa on vähän aikaa sitten keksinyt, että rengas onkin yhtäkkiä vaikea este, niin siinä tuli pari kieltoa, ja yhteensä 3 kieltoahan tekee hylsyn. Mutta positiivista suorituksessa oli se, että Roosa jarrutti tällä kertaa keinulla ja antoi sen laskeutua rauhassa.

Timi sen sijaan oikein ryhdistäytyi ja suoritti tämän radan kokonaan virheettömästi!!! Se on nyt sitten Timin toinen nollatulos. Vielä yksi, niin Timi kisaa kakkosluokassa! :) Ihanneaika radalla oli 48 sekuntia ja Timin ajaksi tuli 47,58.

C-kisa oli hyppyrata, joka oli oikeasti todella vaikea. Sen huomasi jo rataantutustumisvaiheessa. Mutta onneksi suoritusjärjestys oli maxit - medit - minit, joten me pienempien koirien omistajat ehdittiin katsella monta suoritusta ja ottaa niistä opiksi. Todella moni koira nimittäin otti hylsyn suorittamalla väärän esteen paikassa, joka meistä ihmisistä pitäisi olla ihan selkeä. :o Tosin, Roosallekin kävi näin, mutta vähän eri kohdassa, yhden rengashölmöilyn jälkeen. ;)

Timi sen sijaan suoritti vaikean radan mallikkaasti. Se meinasi kyllä mennä väärälle esteelle siinä samassa kohdassa, mikä oli osoittautunut muidenkin tappioksi, mutta koska aussin nopeus on vähän eri luokkaa kuin vaikka bordercollien, sain sen estettyä. Ehdin jopa tehdä hienot valssit kolmessa kohdassa!! Olen siitä aika ylpeä. Yleensä meikäläisen valssit ovat typistyneet takaa- tai edestäleikkauksiksi, koska en ehdi Timin edelle, mutta nyt Timi oli kärsivällisempi ohjaajaansa kohtaan. Timille tuli ainoana virheenä tästä radasta kielto putkella, sille kun tuli joku uskonpuute ja se kääntyi kysymään, että "ai tuonneko tarkoitit?" ;) Ihanneaika oli 48 sekuntia ja Timin aika oli 48,74. Tästä radasta pitää vielä mainita Timin kunniaksi se, että melkein kaikki ne nopeimmat "salamakoirat" (lue=bordercolliet) ottivat tästä hylsyn, koska niiden tilannenopeus oli aivan liikaa tällaiseen rataan.

Roosalla meinasi välillä voimat loppua, koska se ei ole ollenkaan rutinoitunut vielä tällaiseen skarppaukseen. Epäviralliset kisat eivät kestä näin kauan, niissä on vähemmän väkeä, lyhyemmät radat jne. Mutta se oli helppo hetsata oikeaan fiilikseen ottamalla neiti vähän ennen omaa starttia syliin toisten ratoja katsomaan. Samalla "selitin" Roosalle kokoajan, mitä radalla tapahtuu: "Katso, nyt se menee AITA, ja nyt se menee PUTKI, ja nyt PUOMI, ja nyt pitää odottaa, noin nätisti, ja nyt taas AITA ja KEPIT..." Sillä tavalla Roosan sai ihan kammiovärinään ja se vikisi innosta päästä radalle. Kun toiset taputtivat maaliin päässeelle koiralle, Roosa haukkui täysillä innosta ja kateudesta.

Timiä ei väsyttänyt yhtään. Kun jätin koirat boxiin "huilaamaan", Timi haukkui kokoajan ikävissään ja hylättynä. Odottaessaan vuoroaan viimeiselle radalle, se haukkui malttamattomana. Tässä kisassa huomasin myös Timin edistyksen ja aikuistumisen. Se ei menettänyt hermojaan kertaakaan. Timi kun on tunnettu tulisuudestaan ja nuorempana se oli hyvinkin äkkipikainen. Ja koska agility on sille uskonto, se veti aina herneitä kuonoon ohjaajan virheistä. Nyt Timi osaa suhtautua asioihin jo rennommin ja olikin oikein leppoisaa poikaa. Agility ei ehkä sittenkään ole niin kuoleman vakava laji? ;)

Roosa joutui kyllä monta kertaa läimäyttää Timiä. Varpulla kun on ollut juoksu ja Roosa tuoksuu Varpulta, niin Timi lähenteli Roosaa vähän väliä. Rouvan kärsivällisyys petti kerran jos toisenkin, mutta muuten matka tehtiin sulassa sovussa kahden aussin ja yhden puuterihuiskun kesken.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!