sunnuntai, syyskuuta 29, 2013

Tietoa koiran ensiavusta

JAA FACEBOOKISSA - Sisältää tietoa koiran ensiavusta. (myrkytys)

Tietoa myrkyllisistä aineista eläimille ja ihmisille saa Myrkytystietokeskuksesta, p. 09-471977. (laita numero ylös)

Omistajan on syytä yrittää pysyä rauhallisena, jotta voi toimia oikein lemmikin myrkytyksen ollessa kyseessä. Ensinnä on syytä estää lisäaltistuminen, eli huolehdi ettei lemmikki saa enempää myrkkyä. Myrkytyksessä tai sitä epäillessä tärkeä tieto on ,mille myrkylle lemmikki on tai voi olla altistunut, ja altistumisen ajankohta.

Mikäli myrkyn syömisestä on alle tunti, voidaan lemmikki yrittää oksettaa. Lemmikkiä ei saa oksettaa mikäli se on syönyt syövyttäviä aineita, kuten voimakkaita happoja tai emäksiä. Katso ohjeet kohdasta oksettaminen. Oksettamisen jälkeen anna lemmikille lääkehiiltä 1g/painokilo ja ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Älä yritä oksettaa tai antaa tajuttomalle lemmikille lääkehiiltä

Ksylitolimyrkytys

Koira on herkkä ksylitolimyrkytykselle ja sen vuoksi kaikki ksylitolia sisältävät ruoka-aineet tulee pitää poissa koiran ulottuvilta. Ksylitoli aiheuttaa koiran elimistössä veren sokeritason alenemisen eli hypoglykemian. Myrkytyksen aiheuttavan ksylitolin määrä on vaihteleva, koska se riippuu lemmikin painosta. Pienelle koiralle jo muutama ksylitolia sisältävä purukumityyny voi aiheuttaa myrkytyksen.

Mikäli koira on juuri syönyt ksylitolia:

1. Ensiapuna voidaan koira yrittää oksettaa. Katso ohjeet ensiapuosion kohdasta oksettaminen.

2. Tämän jälkeen koiralle annetaan sokeria. Sokeria tulee antaa runsaasti esim. 2-3 ruokalusikallista 10 kg koiralle. Sokeri on helpompi antaa siirapin tai hunajan muodossa, koska se voidaan laittaa huulille, josta koira sen itse nuolee. Jos koira ei itse nuole hunajaa/siirappia, voidaan sokeri liuottaa veteen ja antaa pienen ruiskun tai pipetin avulla suoraan suuhun.

3. Otetaan yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkärille lähtöä ei saa viivytellä.

4. Sokerin antoa jatketaan 20 min välein kunnes päästään eläinlääkäriin.

Mikäli koira on syönyt ksylitolia ja tapahtumasta on yli 30 min:

1. Koiralle annetaan sokeria. Sokeria tulee antaa runsaasti esim. 2-3 ruokalusikallista 10 kg koiralle. Sokeri on helpompi antaa esimerkiksi siirapin tai hunajan muodossa, koska se voidaan laittaa huulille, josta koira sen itse nuolee. Jos koira ei itse nuole hunajaa/siirappia, voidaan sokeri liuottaa veteen ja antaa pienen ruiskun tai pipetin avulla suoraan suuhun.

2. Otetaan yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkärille lähtöä ei saa viivytellä.

3. Sokerin antoa jatketaan 20 min välein kunnes päästään eläinlääkäriin.

Mikäli koira on syönyt ksylitolia ja on tajuton:

Mikäli koira on tajuton eikä pysty nielemään, ei pakolla kannata syöttää mitään tai oksettaa, vaan koira on saatava välittömästi eläinlääkäriin.

------------


Jotkut ihmiselle vaarattomat ruoka-aineista ovat haitallisia eläimille, koska eläinten elimistö hajottaa kyseisiä aineita hitaammin tai eri tavalla kuin ihmisen elimistö. Yleisesti ottaen myrkytys ilmenee usein oksenteluna, ripulina, hengitysvaikeuksina tai kouristeluna. Myrkytyksen lisäksi, jotkin ruoka-aineet voivat vaurioittaa elimistöä pidemmällä aikavälillä.

Suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini aiheuttaa myrkytyksen. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on teobromiinia ja sitä pienempi määrä tarvitaan myrkytyksen aikaansaamiseen. Myös kaakaojauhe voi aiheuttaa myrkytyksen jo pieninä annoksina. Yleisten myrkytysoireiden lisäksi suklaa voi aiheuttaa lisääntynyttä virtsaamista.


Kofeiini

Kofeiinia on eniten kahvissa, mutta myös esimerkiksi teessä ja kolajuomissa. Se vaikuttaa samalla tavalla kuin suklaan teobromiini.

Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa äkillisen myrkytyksen, mikäli koira tai kissa on saanut niitä riittävän ison annoksen. Pienemmät annokset aiheuttavat munuaisvaurioita, jotka vaikuttavat lemmikin elämään pidemmällä aikavälillä.

Myrkytys ilmenee tavallisina myrkytysoireina, kun taas munuaisvaurio ilmenee virtsaamisen vähenemisenä tai loppumisen kokonaan..

Sipuli

Aiheuttaa anemiaa, eli punasolujen määrän vähenemistä veressä. Sipuli on haitallista kaikissa muodoissaan, raakana, kypsennettynä ja jauheena.

Hyvin suuri sipulimäärä aiheuttaa samanlaisia oireita kuin muutkin myrkytykset välittömästi sipulin syömisen jälkeen. Anemiamuutosten kehittyminen voi kestää joitakin päiviä. Aneemisen eläimen limakalvot ovat vaaleat tai keltaiset, sillä voi olla hengitysvaikeuksia, virtsa voi olla tummaa ja lemmikki yleisesti ottaen vaikuttaa heiikolta.

Valkosipuli

Sisältää myös anemiaa aiheuttavia aineita kuten tavallinen sipuli.

Avocado

Haitallista annosta ei tiedetä, joten avocadoa ei tulisi antaa eläimille lainkaan. Avocado aiheuttaa nesteen kertymistä rintaonteloon, minkä seurauksena hengittäminen vaikeutuu. Muuten oireet ovat normaaleja myrkytysoireita.

Alkoholi

Koiran ja kissan elimistö ei kestä alkoholia lainkaan, vaan pienetkin annokset vaurioittavat maksaa. Myrkytysoireet ovat samankaltaisia kuin muissakin myrkytyksissä.

Raaka kala

Jatkuvasti syötettynä raaka kala aiheuttaa tiamiinin puutosta. Puutos voi aiheuttaa hermostoperäisiä oireita, kuten kouristuksia tai laajat mustuaiset silmissä. Lisäksi lemmikki voi saada leveän heisimadon eli lapamadon järvikalasta, jota ei ole kypsennetty tai pakastettu.

Hiiva

Hiiva ja hiivaa sisältävät taikinat turpoavat lemmikin mahalaukussa aiheuttaen kipua. Lisäksi hiiva vapauttaa etanolia, joka on hyvin vaarallista kissoille ja koirille.

Macadamia pähkinät

Macadamia pähkinöitä on esimerkiksi joissakin kekseissä. Ne aiheuttavat ainakin koiralle myrkytysoireita.

Maito

Maito sisältää laktoosia. Suurin osa aikuisista eläimistä ei kykene sulattamaan laktoosia, ja sen seurauksena ne saavat maidosta vatsavaivoja ja ripulin.
---------------------------------------------------
Lenkkipolulla voi olla rotanmyrkkymakkaroita (tätä valitettavasti tapahtuu)

Ulkona liikuttaessa koirilla on usein tapana syödä sellaistakin, mikä ei ole tarkoitettu koiranruoaksi. Myrkyistä tavallisimpiin kuuluu rotanmyrkky (cumariini), joka syötynä vaikuttaa elimistössä K-vitamiinin vastavaikuttajana estäen veren hyytymisen. Rotanmyrkytyksen oireet saattavat näkyä vasta viikon kuluttua myrkyn syömisestä ja voivat olla hyvin erilaisia. Verenvuodot voivat näkyä ulospäin esim. mustelmina, verisenä virtsana tai sitten verenvuodot ovat sisäisiä.

Yhteistä rotanmyrkkyä syöneille koirille on selittämätön väsymys, voimattomuus ja anemia. Jos koiran tiedetään syöneen myrkkyä, eikä syömisestä ole kulunut enempää kuin pari tuntia, koiran oksetus on paras ensiaputoimenpide. Konakion-tabletteja (= K1-vitamiinitabl.) voi antaa suun kautta ensiapuna. Rotanmyrkkyä syönyt koira viedään ensiavun jälkeenkin eläinlääkärin hoitoon.

Koira kannattaa oksettaa sellaisten myrkkyjen syömisen jälkeen, jotka eivät ole voimakkaita happoja tai emäksiä ja jos myrkyn syömisestä ei ole kulunut paria tuntia pidempää aikaa. Jos koira ei ole syönyt ruokaa pariin tuntiin, sille annetaan hiukan pehmeää ruokaa ennen oksetusta. Oksetus onnistuu yleensä antamalla koiralle suuhun ruokasuolaa tai suolavettä, 1,5% vetyperoksidia (10 ml/10 kg elopainoa) tai käyttämällä Ipeca-oksetuspakkauksen mikstuuraa. Oksetuksen lisäksi voidaan antaa suun kautta lääkehiiltä ruuansulatuselimistöön jääneen myrkyn imeytymisen estämiseksi. Jos oksetus ei onnistu kotikonstein, eläinlääkäri saa koiran oksentamaan lääkepistoksen avulla.

Jos koira saa myrkyllisiä aineita (esim. maalit, liuottimet, hyönteismyrkyt) iholleen ja turkilleen, puhdistukseen ei saa käyttää liuottimia tai bensaa, koska ne ovat myös myrkyllisiä. Koira pitää pestä nopeasti ja perusteellisesti runsaalla vedellä ja saippualla. Turkkia leikataan, jos se on tarpeen myrkyllisen aineen poistamiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!