tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Koirien ADHD - keskittymiskyvyttömyyttä, yliaktiivisuutta ja impulsiivisuutta

Misty pääsi tällä lomakkeella auttamaan koiramaailmaa. ;D Kontrolliryhmään annoin myös Dellan ja Pinjan vastaukset. Sain lopulta kaikkien koirien vastaukset laitettua kyselyyn, eli myös aussit Rölliä lukuunottamatta. 8-viikkoisella ei taida olla paljon annettavaa tähän tutkimukseen.

Ei tuo sellainen kysely ole, mikä vastausten antamisen jälkeen laskee tuloksen. Itse kyllä tulee tehtyä kaikenlaisia johtopäätöksiä. ;) Lopussa on 13 lausetta, joiden paikkansa pitävyyttä oman koiransa kohdalla arvioidaan asteikolla Ei koskaan | Joskus | Usein | Erittäin usein. Jos nuo kysymykset ovat jotain määritelmiä, niin ei Misty niin ADHD olekaan, kuin olen luullut ja luonnetestistä saanut käsityksen. ;) Itseasiassa Pinjalla on paljon enemmän keskittymiskyvyttömyyttä yms. Toisaalta Pinjan koulutus on jäänyt melko vähäiseksi, joten ei sillä ole sellaista käsitystä kontaktistakaan kuin nuoremmillaan.

Varpun vastausjakauma yllätti, vaikka olenkin aina tiennyt, että tällä rasavillillä tuhatjalkaisella ei ole silti mitään keskittymis- tai oppimisvaikeuksia. Sille tuli todella moneen kohtaan "ei koskaan", lauseet kun ovat esim. "Koirallani on vaikeuksia keskittyä tehtävään tai leikkiin". Yhteen kohtaan tuli "erittäin usein", nimittäin "Koirani leikkisi ja juoksisi kaiken aikaa", mutta se suotakoon vuoden vanhalle koiralle, josta haaveillaan kisakoiraa agilityyn. :) Jäljelle jäi sitten enää jokunen "joskus".

"Koirien aktiivisuus ja energisyys vaihtelee suuresti eri rotujen ja jopa saman rodun eri yksilöiden välillä. Joskus tämä yliaktiivisuus saa häiritseviä piirteitä ja koiralle haetaan apua lääkkeistä tai käyttäytymiskouluista. Tutkimme Lohen koiragenetiikan ryhmässä yhteistyössä muiden kansainvälisten tutkimusryhmien kanssa tätä häiritsevää yliaktiivisuutta - koirien ADHD:ta. Tavoitteena on tunnistaa mahdollisia perinnöllisiä tekijöitä, jotka lisäävät ADHD-alttiutta koiralla. Tämä voi johtaa paremman hoidon ja terapian kehittämiseen.

Ohessa on laadittu koirien ADHD kysely omistajille. Kyselyssä selvitetään koiran keskittymiskykyyn, aktiivisuustasoon ja impulsiivisuuteen liittyviä asioita. Kysely on muokattu ihmisillä käytettävästä ADHD kyselystä (ADHD RS Parent Verision, Du Paul 1998) ja on sen on todettu aikaisimmissa tutkimuksissa olevan luotettava metodi koiran keskittymiskyvyn sekä aktiivisuuden/impulsiivisuuden tutkimisessa (Vas et. al. 2007).

Tutkimukseemme voi osallistua 1) täyttämällä oheinen kysely sekä 2) antamalla koirasta verinäyte Lohen tutkimusryhmälle (jos koirastasi on jo näyte, uutta ei yleensä tarvitse antaa). Osa tutkimukseen osallistuvista koirista tullaan testaamaan lyhyellä käyttäytymiskokeella. Tästä informoidaan myöhemmin tutkimukseen valituille koirille.

Tutkimukseen voivat osallistua kaikenlaiset koirat (erittäin vilkas, keskiverto, rauhallinen) mutta toivomme erityisesti mukaan 1) koiria, jotka ovat erittäin vilkkaita ja/tai ottavat helposti häiriöitä ympäristöstä 2) sekä koiria, joilla on hyvä keskittymiskyky, eivätkä ole kovin vilkkaita.

Osallistumisenne tutkimukseen ja kaikki aineisto pidetään luottamuksellisena. Teitä ja koiraanne ei yksilöidä missään vaiheessa eikä mitään tietoja yksittäisistä koirista tai omistajista luovuteta julkisuuteen.

Osallistu tärkeään tutkimukseen ja täytä kysely huolellisesti. Kiitämme arvokkaasta avustanne!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!