sunnuntaina, toukokuuta 18, 2014

Hamsterituomarina Lahdessa 17.5.

Tarinan Yellow Stone lk keltainen photo IMG_4299.jpg
Tarinan Yellow Stone, lk keltainen syyrianhamsteri uros, om. Maija ja Peetu Laakkonen
Olin nyt ihan ensimmäistä kertaa Hamsteriyhdistyksen näyttelyssä tuomarina! Jännitti ihan villisti, erityisesti siksi että tehtävikseni nakitettiin kääpiöhamsterit ja lasten lemmikkiluokka. En ole koskaan aikaisemmin arvostellut lasten lemmikkiluokkaa, koska ne ovat vain SHY:n juttu. Lisäksi syyrialaiset ovat minulle enemmän oma laji. Mutta hyvinhän se meni, luulisin! :D

Milla Magia* ? campbelli sinibeige photo IMG_4308.jpg
Milla Magia*, venäjänkääpiöhamsteri campbelli, väriltään sininen argente, om. Saana Kuisti
Eläinmäärä oli aika suuri tottumukseeni nähden, yhteensä n. 50 hamsteria arvostelin. Pääasiassa arvostelen paikallisyhdistysten näyttelyissä, joissa eläinmäärät ovat pienempiä. Hamstereita on yleensä paikalla muutama hassu. Kaneja tai marsuja saattaa olla parhaassa tapauksessa useampi kymmenen, jolloin ne arvostellaan toisen tuomarin kanssa yleensä puoliksi. Toisaalta hamstereilla ei ole ollut enää vuosiin käytössä pisteytystä, joka hieman hidastaa kanien ja marsujen arvostelua.

 photo IMG_4313.jpg
Prinsessa Ruusunen, campbelli väriltään suklaa hopeoitu, om. Saana Kuisti
Yleensä tuomaroidessani otan kuvan jokaisesta eläimestä, joka tulee arvosteltavakseni. Nyt aikataulu oli tiukempi, joten otin vain muutamasta eläimestä kuvan, ja juuri se on syynä, miksi tämä blogikirjoitus ilmaantuu näin pian tapahtuman jälkeen! :D Omistajat saavat kopioida kuvat omaan vapaaseen käyttöönsä copyright-merkinnät mahdollisissa julkaisuissa säilyttäen. :) Toivoisin, ovatko kuvista tunnistettujen eläinten tiedot oikein! :) Viimeksi kun olen omistanut campbelleja, niitä oli Suomessa vain kolmea väriä, joten senkin puoleen minun on vaikeampi luettelon perusteella arvuutella kuvassa poseeraavan otuksen henkilöllisyyttä! :P

? photo IMG_4318.jpg
Pelle Peloton, campbelli lila fawn, om. Jenni Mäkitalo
Minulla oli kunnia arvostella myös yksi sininen! :) Sininen on melko uusi värimuunnos. Tämä olento on lisäksi kuvioltaan laikukas. En tiennyt sinisen olevan punasilmäinen. Vai johtuneeko silmien väri kuviosta?

Alkemistin Droidipoika pk sininen laikukas photo IMG_4300.jpg
Alkemistin Droidipoika, pk sininen laikukas syrkkiuros, om. Eevi Lähde
Vastoin odotuksiani, lasten lemmikkiluokan hamstereilla oli korkeampi taso. Ns. lasten lemmikeistä 9 sai arvosanakseen erinomainen, 6 erittäin hyvä ja 1 ei ainakaan sillä hetkellä enää näyttelykunnossa ollut vanhus sai hyvän. Normaalista kääpiöhamstereiden lemmikkiluokasta jakauma oli seuraava: 7 ERI, 21 EH. 1 tyydyttävä arvosana lankesi hamsterille, joka ikävä kyllä ei sillä kertaa suostunut lainkaan yhteistyöhön. Mikähän lie, olikohan käsidesin haju vai mistä moinen, mutta tällä kertaa nyt näin. :(

Alkemistin Droidipoika pk sininen laikukas photo IMG_4302.jpg
Alkemistin Droidipoika, pk sininen laikukas syrkkiuros, om. Eevi Lähde
 Lasten lemmikkiluokan voitto tuli Etelä-Pohjanmaalle hamsterille, joka oli tietämättäni jopa matkustanut samassa autossa kanssani! :D Yli 2-vuotias, 6-vuotiaan Minttu Kuoppamäen omistama kiinankääpiövanhus Skärgårdens Antero on vakuuttanut muutkin. Se nimittäin voitti ylivoimaisesti sitten vielä BIS-kisassa koko näyttelyn! Anteron voittoputki on jatkunut jo pitempään. Se nimittäin oli EPJYn v. 2013 pet-kääpiöhamstereiden Vuoden Voittaja.

 Tässä näyttelytuloksia:

Lasten lemmikkiluokka, klikkaa suuremmaksi.
Pet-kääpiöhamsut, klikkaa suuremmaksi. Huomaa, että avoimen luokan urokset jatkuvat nuorten luokan naaraiden alla. ;)
Näyttelyssä oli myös ulkomuotoluokat hamstereille. Meiltä lähti yksi hamsteri näyttelemään: Asta Rekilän kasvattama pk hopeavalkoinen Paula Puolukka osallistui ei-standardi-luokkaan. Tämä näyttely ei mennyt yhtä hyvin kuin Ylivieska, Paula sai arvosanaksi vain Hyvä+. Ikää neidillä on tosin vasta 3kk 10päivää. Tuomarina pitkäkarvaisilla hamstereilla toimi Ely Vihavainen. Tässä arvostelu:
Väri: puhdas. Pää, silmät, korvat: hyvä leveys päässä. Kuono saisi olla hieman lyhyempi. Erinomainen otsa. Pienet silmät. Korvat pystyyn asettuneet. Tyyppi, koko: hieman urosmainen. Hyvän kokoinen. Kuvio: --- Turkki: Paikoin ohut. Vatsaturkki hyvä. Kunto: erinomainen.
Paula vasta meille kotiutuneena poikasena.

Pari hamsteria lähti meiltäkin maailmalle ja jotain tuli tilalle! Nimittäin maailman suloisin asia: albiino metsämyyrä! Tein sille Petsieen sivun, niin saatte käydä ihailemassa. ;) Neiti on kyllä maailman suloisin asia! :) Valitettavasti Petsien "rotu"-valikoima jyrsijä-välilehden alla on rajattu, joten typykkä sai rodukseen hiiri. :( Neidin kasvattaja on Jenna Lohisto / Reptile Maniacs, lajikuvaus täällä!


Tein samasta paikasta myös hieman ostoksia: juoksulautasen hamsterinpoikasille ja 200g kuivattuja jauhomatoja. Juoksulautanen on L-kokoa. Hurjan suuri, mutta M-koko on niin paljon reilusti pienempi, että on hamsterille liian pieni. Toki yksittäiselle poikaselle se varmasti olisi ok, mutta kun koko pesue tahtoo joskus juosta yhtä aikaa. Ja tuli taas testattua, että juoksupyöräily on vaarallinen joukkuelajina. Mitään pahempaa ei onneksi sattunut, mutta yksi creme-pojista oli tarttunut karvoistaan juoksupyörän keskiakseliin toisten juostessa.

Ostokset photo IMG_4330.jpg

2 kommenttia:

  1. Sinisellä on rubiiniin taittavat silmät, poikasilla voi hyvässä valaistuksessa sen huomata mutta silmät tummenevat iän myötä. Kuviogeenit vielä korostavat silmien rubiinisuutta.

    VastaaPoista
  2. Moi,

    eksyin blogiisi ja huomasin, että täällähän on kuvia tyttöjeni hamsuista. :) Milla Magian ja Prinsessa Ruususen tiedot ovat oikein. Kasvattajalla ei ole kasvattajanimeä. Mutta sitten siinä on kuvatekstin mukaan Peppermint's Marikki. Nyt täytyy sanoa, että kuvaan on kyllä eksynyt joku toinen eläin.

    T: omistajien äiti Johanna

    VastaaPoista

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!