perjantaina, marraskuuta 02, 2012

Kaikki rotukoirat on sairaita

Kysyin hiljan kaveriltani, että miksi hänelle tuleva koiranpentu on paperiton. Ihan mielenkiinnosta. Selitykset kun olisivat yleensä hyvin viihteellisiä, ellei koirat olisi niin lähellä sydäntä. Yleensä syyt ei nykypäivänä kestä päivänvaloa, mutta yhdenkin pentueen kasvattajat osaavat tehdä selityksestä kauniin Disney-tarinan. Lue kootut selitykset!

Tässä omia mietteitäni, jotka heräsivät sen jälkeen, kun kuvan alle pakkautui kiivas keskustelu. Keskustelussa toinen osapuoli kiroillenkin vänkäsi, että kotikoira ei tarvitse hienoja papereita, kun toinen puoli yritti vain ihmetellä, mitä kasvattajan päässä oikein liikkui, kun teetti pentueen, jonka kumpaakaan vanhempaa ei oltu lonkkakuvattu. Varsinkaan tänä päivänä, kun ihmisten mielestä "kaikki rotukoirat ovat sairaita".

Ensin syyksi sanottiin vanhempien värivirhe. Rodun tunteva kommentoija sivisti, ettei mainittu virhe edes ole virhe. No, sekään ei sinällään estä pentuetta pääsemästä rekisteriin.
Sitten kävi ilmi, että vanhemmille ei ole tehty rodulle pakollisia terveystutkimuksia. Saanen ihmetellä, että miksi sellaisilla vanhemmilla on yleensä teetetty pentue ja vieläpä keskenään? :D
Koska pennut jätetään mainittujen seikkojen vuoksi rekisteröimättä, niin kasvattaja myöntää jo sillä, että jotain "häikkää" yhdistelmässä on.
Mutta saako se tehtyä yhtään sen tekemättömämmäksi, että pennut jätetään ilman papereita? Vähentääkö se kasvattajan vastuuta, jos pennuilla onkin isona joku vika? Ehkä ilman kauppakirjoja ja muita papereita on mahdotonta saada kasvattajaa tarvittaessa taloudelliseen vastuuseen, koska ei voida edes todistaa, että juuri hän on ylipäätään pennun kasvattanut, mutta entäs moraali?

Papereista näkee suvun terveystutkimukset tai niiden puutteen sukupolvia taaksepäin. Ilman, että kasvattajalla on niitä mahdollista kaunistella.

Perheelleen ensimmäistä koiraa hankkivaa kaveria kehotettiin tutustumaan rotujärjestön sivuilla oleviin yleisiin sairauksiin sekä suosituksiin tai määräyksiin niiden tutkimisesta ennen pennutusta. Ihan vain että hän tietää asioista, kun fyysisesti suhteellisen vaativaa harrastusta koiralleen haaveilivat. Ei siis yrittääksemme estää ottamasta kyseistä pentua.

Rotujärjestön sivuilla olikin kunnon lista erilaisia vikoja ja sairauksia, mutta vanhemmathan ovat terveitä, kunnes toisin todistetaan. Miksi siis tutkituttaa vanhemmat, sieltähän voi vaikka löytyä jotain? Helpompi on vain itse päättää, että meidän Musti ja Nelli on terveitä, ja teettää paperittomia pentuja. Monia olemassa olevia vikoja vaan ei vielä lisääntymisikäisenä saati pentuna näe ulospäin, vaan siihen tarvitaan erikoislaitteilla ja/tai -koulutuksella varustettu eläinlääkäri. Ja oireettomilta vanhemmilta viat periytyvät kyllä mahdollisesti jo näkyvin ja koiran elämää  haittaavina.

Kasvattajien kiusaksihan ne säännöt siellä tietenkin ovat, ei suinkaan mistään muusta syystä... :'D Ja jättämällä pennut rekkaamatta niitä ei "tarvitse" noudattaa, terveydestä viis! Näin lakaistaan ongelmat maton alle... Tyypillistä paperittomien pentujen kasvattajien logiikkaa. "Ihan terveitä nämä on, toisin kuin noiden, jotka myy pentuja ylihinnalla paperien takia..."

Rekisteröintihän ei ole montaa kymppiä, joten se ei ole se suuremman hinnan aiheuttava menoerä. Katso rekisteröintimaksut täältä. Jos rekisteröinti olisi ainoa, mikä tekee koiralle hintaa, niin paperillisia pentuja myytäisiin muutamalla kympillä ja loput olisivat ilmaisia. Jokainen saa kuitenkin itse määrittää hintansa ja jos se ei miellytä, ei pentua ole pakko ottaa.

Mihin papereita tarvitaan?

Kaverini sanoo huolettomasti, että ei aio teettää koirallaan pentuja, joten ei tarvitse papereita. Pentujen teettäminenkö on ainoa, mihin tarvitaan koira, joka olisi mahdollisimman todennäköisesti terve? Eihän papereita pentujen teettämiseen tarvita, selkeästikään, syntyihän nämäkin 10kpl ihan vaivattomasti... Papereita ei saa esim. jos vanhempien terveystulokset ei kelpaa suvunjatkoon, sen pitäisi olla riittävä syy olla ylipäätään teettämättä kyseistä pentuetta. Jos kuitenkin käy vahinko ja kasvattaja haluaa estää muita jatkamasta samaa virhettä ja sukua kuin itse oli tehnyt, niin silloinkin pennut voi rekisteröidä EJ-rekisteriin; Ei Jalostukseen. Se on parempi vaihtoehto kuin vain teettää "pimeä pentue", jolloin pennut saattavat herkemmin jatkaa sukua ja jossain vaiheessa sitten ihmetellään, miksi "kaikki rotukoirat on sairaita".

Paperittoman koiran kanssa saa harrastaa melkein yhtä lailla. Kaikissa lajeissa ei pääse kisoihin tai kokeisiin. Esim. agilityssä ja tokossa ainakin pääsee, mutta ei voi tulla valioksi, kun ei ole paperittomuuden myötä sitä valioitumisen vaatimaa näyttelytulosta. Eiväthän nuo asiat toki harmita, ellei itselle satu todella lahjakas paperiton koira. Harva ajattelee sinne asti pentuhuumassaan. Vielä harvempi ajattelee, että nyt vielä pienet lapset voivat kasvaessaan innostua koiraharrastuksesta paljon vanhempiaan enemmän. He saattavat tarvita niitä papereita, ei ehkä niinkään kertomaan vanhempien terveydestä, vaan että voivat Moppensa kanssa ylipäätään osallistua (esim. näyttelyt).

Mulla oli lapsena sekarotuinen Musti ja se oli ihan terve.

Mitä fyysisemmästä harrastuksesta on kyse, sitä tärkeämpää olisi ottaa pentu, jonka teettämisessä olisi tehty kaikkensa, että lähtökohdat olisivat mahdollisimmat terveet. Kuten meille geeniluennolla opetettiin, "Ympäristö voi vaikuttaa vähentävästi tai lisäävästi lonkkaniveldysplasian asteeseen, mutta koiralle ei tule lonkkaniveldysplasiaa, ellei sillä ole sen syntyyn tarvittavaa geeniyhdistelmää". Työkoiran terveys on ihan eri asia kuin sen lapsuuden sekarotuisen Mustin, joka ei kuluttanut itseään muuta kuin käymällä kevyillä metsälenkeillä ja leikkimällä lasten kanssa. Ja vielä kun sen työkoirankin tulisi olla lisäksi lapsiperheen kotikoira, niin sen soisi tietenkin pysyvän "ehjänä" mahdollisimman kauan.

Se että edesmennyt sekarotuinen koira oli "ihan terve" tutkimattomista vanhemmista, eli pärjäsi omassa pihassa ja lenkillä, ei todista mitään puolesta eikä vastaan. Ja siihen aikaan sekarotuiset varmasti olivatkin terveempiä... En tiedä, olivatko ne terveempiä kuin silloiset rotukoirat, mutta varmasti ainakin terveempiä kuin kummatkaan ovat nykyään, kiitos pentutehtailun.

Kuvassa oma edesmennyt Tessumme, suomenpystykorvan ja karjalankarhukoiran rakkauden hetelmä. Tessukin oli paperiton, en tiedä oliko tutkitut vanhemmat, mutta ainakin se itse oli "ihan terve". Hyvin jaksoi lenkkeillä ja juosta pihassa ja viereisessä metsässä hurjat 8v! ;)

Paperit eivät tee koiraa, eivät takaa terveyttä, eikä niiden puute takaa sairautta tai terveyttä. Kuitenkin tuntuu, että juuri näille kaikista suosituimmille roduille on eniten tullut sairauksia. Johtuuko se siitä, kun pennuille on kysyntää, että ihan kaikenlaisista yhdistelmistä jälkikasvu menee kaupaksi? Jopa tällaisista, missä vanhemmilla ei ole mitään terveystakeita! Ja sitten jos itselle sattuu se legendaarinen sairas koira, niin maristaan ympäri medioita, kuinka kaikki rotukoirat on sairaita ja kasvattajat pahoja, eikä suostuta näkemään sitä omaa osuutta asiaan.

Hitlerin asialla

Puolustusmekanismit ainakin on kunnossa, kun otetaan vaan syyllistämisenä ja kuin oltaisiin yritetty parin faktan esiintuomisella estää toista ottamasta kyseistä pentua. :( Tietämisen vastuu vain siirrettiin meidän omaltatunnolta ostajalle kertomalla faktat, ja ostaja tekee itse päätökset. Kaverini ja hänen kaverinsa vaan ottivat nokkiinsa, että kuinka kehdataan kysellä syytä paperittomuudelle ja kertoa terveysasioista, vaikka ihan uteliaisuudesta oltiin asialla. Jopa kirosanoja käytetään, niin törkeästi heitä on kohdeltu valaisemalla asioista. Joku vertaa Hitleriin, kun koiranpentujen vanhemmille olisi jotain vaatimuksiakin, ja että eihän ihmisillekään aseteta mitään vaatimuksia lisääntymiselle. Ehkä pitäisi? xD

Ajatella, heille on tulossa ihana pentu, ja toiset kehtaa kysellä taustoja?!?!? Kyllähän ensikertalaisia talo- ja autokauppojakin tekeviä ihmisiä valistetaan ottamaan tietyistä asioista selvää, ettei tule sika/home/ruoste säkissä, ainakaan vahingossa. Koiran kanssa on tarkoitus viettää yhtä paljon aikaa kuin talon tai auton, ja senkin "huoltoon/remonttiin" voi mennä moninkertainen summa halvan myyntihinnan jälkeen.
"Niillä molemmilla vanhemmillahan voi sitten olla aivan vaikka mitkä lonkat!" ..... Monet ihmiset ottaa koiran vaikka ei sitä valio koiraa ole mahollista saadakkaan...se että koiralla ei oo papereita/rekisterissä ,ei tarkota että koira on jotenki tyhmempi ja ei opi esim.menemään putkesta..
^ Minä en nyt kyllä ymmärrä yhtään toisten koiraihmisten logiikkaa! :D Mitähän tekemistä vanhempien lonkilla on pennun älyn ja koulutettavuuden kanssa... Ihmiset alkavat vaan vouhottaa niistä papereista, eivätkä näe niitä terveyskysymyksiä niiden takana. Ne jotka ymmärtävät, lohduttavat omistavansa paperittoman ja se on ihan terve. Mitenkähän se todistaa, että toisenkin koira on? Tai se, että pentu tulee tutulta, "se on sit eri asia jos pentua kaupataan jossain keltasessa pörssissä/itiksen parkkiksella jonku takaluukusta.." Milläs tavalla se tuttu kasvattaja edesauttaa pennun terveyttä?

"Emmä tiedä. Kaipa mulle on tärkeintä joku muu, kuin että elukalla on oikein hienot paperit.." Hyvin ymmärrettiin tämä terveyspointti... :D

Pistin kommentointimahdollisuuden kiinni, koska minulla ei ole kiinnostusta kuulla, kuinka monella on terve paperiton koira, kun se nyt ei edelleenkään ollut se pointti, että kaikki paperittomat on sairaita! :D