tiistaina, toukokuuta 11, 2010

Tottelevaisuuskuulumiset

Edellispäivänä Timi joutui jäädä kotiin, koska ei osannut rauhoittua lähtötilanteessa, siitä onkin muistiinpanot täällä. Heti seuraavana päivänä Timi saikin sitten uuden tilaisuuden. Kun sen piti (kuten aina ennenkin) jäädä istumaan tuulikaapin ovelle, kun itse menin avaamaan ulko-ovea, niin parin ensipihinän jälkeen se hiljenikin heti ja otti sivistyneesti katsekontaktin ennen ulospääsyä. :D Palkinnoksi Timi sai rakastamansa pyörälenkin. Oltiin muutenkin menossa kahdestaan Jokiniityntielle, koska Rölli ei tietenkään voi pyöräillä. Kierrettiin oikein kirkonkylän kautta, niin Timppa sai juosta sielunsa kyllyydestä.

Kämpillä opetin Timille samaa, mitä olen nyt muutamana päivänä opettanut Röllille ja Varpulle: kontaktiesteeltä alastuloa agilityä varten. Tosin en tietenkään oikeilla esteillä vaan tietosanakirjoilla. Sain idean Maijulta, jonka lapinporokoiranpentu Pöystiä olen ihaillut, kun se osaa jo jäädä alastulokontaktille. Sitä on kuulemma opeteltu tietosanakirjojen päältä! :) Minä sitten laitoin paksun tietosanakirjan lattialle ja houkuttelin Rölliä ja Varpua vuorollaan seisomaan siinä niin, että takajalat jäivät kirjan päälle ja etujalat tulivat lattialle. Siinä sitten palkka ja käsky "Ota!", jota ihmiset näyttävät agilityssä suosivan tuossa kohtaa. Ja monta toistoa. Tosin jouduin laittaa melkein heti kaksi kirjaa päällekkäin, koska Rölli ei muuten meinannut edes huomata, että lattialla on kirja. ;) Tehtävä helpottui yllättäen huomattavasti, kun tasoon tuli korkeutta. Temppu oli muuten Röllille ja Varpulle paljon helpompi kuin Timille.

Varpu on ollut nyt Mistyn sijaisena tokossa, kunhan vaan ollaan treeneihin päästy osallistumaan. Kurssin alkaessa meillä oli vielä Misty mukana, koska se oli vasta tiineytensä alussa. Mistyn oli kuitenkin huomattavan vaikea keskittyä hormoniensa kanssa, mutta erityisesti paikkamakuu oli parantunut huomattavasti tauon aikana. Ennen tokotaukoa harrastimme sitä aktiivisesti joka viikko Timin ja Mistyn kanssa, ja välillä kotonakin otettiin sessioita. Silloin Mistyn oli tosi vaikea jäädä paikoilleen makaamaan, vaan se lähti aina "luikertelemaan" Leenan perään. ;) Sitten alkoi agility, ja päinvastoin kuin Timillä, Mistyn oli siellä kaiken säpinän keskellä huomattavasti helpompi alkaa jäämään paikalleen radan alkuun kuin aikaisemmin tokokentällä!

Varpu osaa seurata oikein sievästi tokossa. Paikkamakuussa näkyy kokemattomuus -ja tuleva murkkuikä? ;) Pentukurssilla nimittäin Varpu osasi kivasti sen, mutta agilityyn päästyämme tuntui välillä siltä, että kaikki ne pentukurssitunnit ovat valuneet hukkaan, kun neiti ei malttanut millään jäädä radan alkuun! ;D Mutta kyllä se on nyt jo taas parempi. Perusasentoon eli vierelle istumaan Varpu ohjataan vielä käsimerkillä, siitä pitäisi yrittää vieroittautua.

Viime kerralla tokoilimme taas koulukeskuksen pihassa, jossa on myös skeittilautailurata tms. Pojat olivat siellä vauhdissa ja se pelotti Varpua. Leena teki asiaan pikaparannuksen Koirakuiskaajan tyylillä, ja veti jarruttelevan Varpun ihan radan viereen. Rohkaisemalla, nameilla lahjomalla, kehumalla ja tokoliikkeitä teettämällä Varpu menettikin pelkonsa. :) Vaikka pojat räksyttivät sille! ,:(

Timi oli aavistuksen taantunut tauon aikana jossain asiassa. Olin sen suurella vaivalla saanut lopettamaan haukkumisen tokossa ja nyt se haukkui taas. No, se parani kun otin seuraavalla kerralla mukaan kolinapurkin. En siis paisko sillä koiria, pelkkä muistuttava helistys riittää. Toki jättävät liikkeet (liikkeestä maahan, istu, seiso) olivat hieman ruosteessa ja Timi seurasi aika monta askelta perässäni, mutta se nyt on ymmärrettävää. Sen sijaan perusasento oli mielestäni parantunut. Ennen taukoa perusasento oli jossain vaiheessa muodostunut Timille ongelmaksi, eikä se millään olisi malttanut istuskella, vaan alkoi haukkua saadakseen huomiota. Nyt Timi jaksoi paremmin olla paikallaan.

Paikkamakuu oli Timillä tietenkin vahvistunut entisestään, kun olin sen nyt saanut agilityssäkin toimimaan. Nyt harjoiteltiin vapaaseen tahtiin, että koiraa sai jättää makuulle tai kuten Leena ja Varpu teki, niin kutsua luokse paikaltaan. Harjoiteltiin myös sitä, että koiran yli tai ympäri kävellään. Ympäri käveleminen sujuu Timiltä juuri ja juuri, ettei se pyöri itsekin paikallaan, mutta se että joku astuu sen yli, oli kammottavaa. ;D Lahjontaa kehiin siis!

Paikkamakuuta harjoitellessa Timin vieressä oli sellainen saman kokoinen uros, joka ei ollut vielä ihan varma tässä liikkeessä, vaan sen hihna sidottiin takana olevaan pyörätelineeseen. Itse olin tosi kaukana Timistä, joka oli siis paikkamakuussa kytkemättä. Naapurin uros suuttui jostain, mitä en nähnyt, ja hyökkäsi Timiä kohti. Timi vain katsoi huolestuneena ensin koiraan ja sitten minuun päin, mutta pysyi paikallaan makuulla!! <3 style="font-style: italic;">Paikka" ja kehumalla ja tulin aika pian rauhallisesti takaisin. Ei siinä mitään, sattuuhan näitä! Mutta jos Timi ei olisi huomannut toisen olevan kytkettynä, niin siitä olisi seurannut tappelu kuten viime kesänä kävi. ´:( Se oli siis Timpalta suuri saavutus, jota ei ihan heti unohda!! :) Tämän vuoksi olen Timistä tooooosi ylpeä!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!