maanantaina, toukokuuta 10, 2010

Koirakuiskaajan inspiroimaa

Varpu on ollut meikäläisellä Jokiniityntiellä mukana nyt muutamana päivänä, koska se on niin erottamaton Röllin kanssa. :) Tänään tosin oli tarkoitus ottaa vuorostaan Timi Röllin kaveriksi, mutta vaihdoin sitten Varpuun, koska Timi ryppyili...

Kaikki koirat osaa kyllä moitteettomasti sen, että joka iikka istuu tuulikaapin ovella ja ottaa katsekontaktin ja luvan kanssa sitten vasta pääsee ulko-ovesta, kun ihminen on mennyt ensin. Mutta Timi alkaa herkästi haukkua tai edes kihistä äänekkäästi hoputtaen luvan saantia, kun se vaistoaa, että nyt ollaan lähdössä johonkin pissalla käyntiä erikoisempaan. Aina pitää sitten odottaa, että tulee edes hetkeksi hiljaista. Nyt ollaan kuitenkin katseltu Liviltä tulevaa Koirakuiskaajaa ja opittu sen verran, että koira ei silti välttämättä ole vielä "rauhallisen alistuvainen", vaikka hiljenisikin sekunniksi. ;) En sitten halunnut palkita yhä levotonta mieltä kutsumalla Timin ovesta heti, kun se hiljenee sekunniksi, koska se on yhä siinä tilassa, että jatkaa älämölöä heti tilaisuuden tullen. En sitten ollut vissiin tarpeeksi "rauhallisen päättäväinen", kiire kun oli, niin Timi ei tällä kertaa hiljentynyt, vaikka odotin kuinka antamatta lupaa. Sanoin sille lopulta, että "Timi jää, Varpu tulee." Varpuhan oli sekunnissa lähtövalmis kuin partiolainen ja Timi nielaisi pettyneenä. :( Oppia ikä kaikki?

Koska Rölli on vielä niin pieni, niin käveltiin vain "korttelin" ympäri. Että hommassa olisi Varpullekin vähän haastetta, niin päätin kokeilla opettaa Varpun kävelemään hihnassa ihan ihmisen vierellä. On ollut tapana antaa koirien kulkea edellä hihnan päässä, ja olen vähän nyrpistellyt nenää, kun olen katsonut näitä koirankoulutusohjelmia, missä koirat opetetaan kulkemaan ihan vieressä. Maassa maan tavalla? Eihän koira voi siinä nuuskia eikä mitään! Ja saahan koira nyt edes sen verran vetää hihnassa kevyesti, että tällaisen laiskan ihmisen tulee edes käveltyä. ;D Mutta meidän Misty kulkee aina lenkillä suurimman osan matkaa aivan reiden vieressä "ihan itsestään" ja sen kanssa on oikein miellyttävää kävellä. Ja hyvin siinä näyttää saavan nuuskituksi ja tarpeensa tehtyä! Varsinkin kun antaa nuuskia. (Koirakuiskaaja muistaakseni antaa koiran nuuskia vaan luvan kanssa.)

Yllätyksekseni Varpu oppi sen jo tuon lyhyen kävelymatkan aikana! Varmasti vähintään sata kertaa helpommin koira oppii kävelemään vierellä kuin kiskomatta edellä hihnan mitan päässä. Minä kun aina ajattelin, että TV:ssä näytetään vain tiivistetty versio koulutusrupeamasta. ;) Aluksi piti nykäistä hihnasta kerran jos toisenkin ja kieltää etuilemasta. Mutta parilla myöhemmällä pissakorttelikierroksilla riitti vain muistutus"nykäys" tai kielto silloin tällöin (noh, myönnetään: melkein vähän väliä) varsinkin lenkin alkuun, ja Varpu kulki sitten oikein kiltisti vierellä. Rölli sen sijaan kipitti meidän perässä pikkujalkoineen suurimman osan matkaa, mutta kehotin minä tarvittaessa sitäkin olemaan etuilematta. Röllille taaempana kävely tulee muutenkin luonnostaan, koska se ilmaisee koirankielellä arvojärjestystä, eikä Rölli ole etuilemiseen pinttynyt aikuinen koira. ;)

Ja kaikki nämä vuodet me ollaan yritetty opettaa koiria kulkemaan kiskomatta! :D Ja sitten ratkaisu onkin noin nopea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!