sunnuntaina, huhtikuuta 23, 2017

Hyviä ja huonoja uutisia agilitysta

Tänään on ollut Agilityliitolla kokous, jossa on äänestetty yli kymmenestä päätöksestä. Jotkut ovat aussikansalle varmasti iloisia uutisia. Uudet säännöt astuvat voimaan 1.1.2018.

Uudet säkäluokat / rimakorkeudet

  • Pikkuminit alle 28cm / 10-20cm
  • Minit 28-35cm / 20-30cm
  • Medit 35-43cm / 30-40cm
  • Pikkumaxit 43-50cm / 40-50cm
  • Maxit yli 50cm / 50-60cm
Varmasti tämä on iloinen uutinen mm. pikkukoirien ja laiskojen lapinkoirien omistajille! :D Paitsi että ei tämä paljoa lapinkoiria auta, sillä samaan luokkaan tulevat myös bordercolliet, kelpiet, isot sheltit jne...

Ausseilla kun hyppytekniikka ei ole mikään päätä huimaava, niin matalammat rimakorkeudet auttavat siinä jo reilusti. Vaikka hyppytekniikka ei tällä korjaannu, on ihan eri asia hypätä 10-20cm kuin 25-35cm. Meiltä pikkumineihin siirtyisi kaikki Ruskaa lukuunottamatta. Ruskaa tosin ei nykyisetkään rimakorkeudet hetkauta. Sen sijaan juoksunarttuja koskeva sääntö saattaa vaikuttaa senkin edestä...

Pelkästään joko uusilla säkäluokilla tai uusilla rimakorkeuksilla oltaisiin menty jo pitkälle, mutta että molemmat! :D Kaikkien luokkien rimakorkeuksia laskettiin 5 sentillä. Minien rimakorkeudet ovat nykyisissä säännöissä 25-35cm, ensi vuonna voimaan tulevissa taas 20-30cm.

Kisajärjestäjille aiheuttaa varmasti harmaita hiuksia saada lisää uusia järjestettäviä luokkia, saati kun säkäluokkamuutos ei ole koirakkoa sitova. Koirakko voi sen valita joustavasti jokaisessa kisailmoittautumisessa. Yhtäkkiä kuulostaa vähän turhanpäiväiseltä etuudelta, mutta jos jollain on sille käyttöä, niin mikäs minä olen sitä kieltämään. SM-kisoissa on kaikki 5 säkää. Vain kansainväliset (MM-karsinnat jne) menee kolmella, ja niihin pitää saada tulokset kyseisestä säkäluokasta. Itse en kuitenkaan aio ottaa tästä murhetta. Mukavaa päästä vihdoin kisaamaan kunnolla! (: Olen pikkuminien omistajana puhtaasti iloinen tästä kaikesta, enkä nyt anna sen varjostaa, että olen itsekin joskus vielä kisajärjestäjänä ehkä kiroilemassa näitä muutoksia! :D

En vielä vähän aikaa sitten osannut edes toivoa tällaista onnen päivää. Olin jo hautaamassa Röllin agilityuraa, koska 25cm oli se maaginen raja, mitä Rölli ei saanut hypättyä enää puhtaasti. Mutta kukapa pikkukoiran omistaja ei katsoisi kateellisena näitä ulkomaisia rimakorkeuksia, niin myös minä!

Tasoluokkien muutokset

Koira nousee tasoluokkien välillä vanhoin säännöin, mukana voi olla tuloksia agility- ja hyppykisoista. Ehdotuksenahan oli, että näistä voi nousta erikseen. Mitähän siitä olisikaan tullut, jos sama koira olisi ykkösissä vielä agiradalla ja hyppyradalla jo kolmosissa? ;) Kuka enää talkoilisi kisoissa, kun kaikki parillakin koiralla kisaavat starttaisivat vähän joka luokassa! :D

Tasoluokkaa voi vaihtaa alas/ylöspäin. Koiran voi vaihtaa alempaan tasoluokkaan pyynnöstä, ja se voi ilmeisesti siitä taas nousta ylöspäin uusilla luvilla. Itse pidän tätä mahdollisuutta vähän turhana vekslauksena. Ja sellaiset, jotka ei halua edes nousta ylempään luokkaan, saisi jättää ilman luvaa kakkosissa, koska ne luvat on sitten pois sellaisilta, jotka haluaa nousta ylemmäs. Ykkösissä luvien määrä ei ole rajoitettu osallistujamäärään nähden, joten siinä ei niin väliä.


Joukkueet

Joukkuekisa voi olla agility- tai hyppyrata. Kilpailun järjestäjä voi määrittää joukkueen koon. Joukkueessa voi olla eri kokoluokan koiria. 


Kiimaiset nartut

ARGH! Juoksunartut saavat osallistua 1-, 2- ja 3-luokan kisoihin.


Esteet

Ehdolla oli uusia esteitä, joita ei hyväksytty.
  • siivekkeetön aita
  • 3-rimainen okseri
  • kierrettävä tolppa
Pituushyppy palaa vanhan säännöstön mittoihin. Älä kysy minulta, mitä ne ovat.

Hajoava rima okserilla jää sääntöihin.

Renkaan keskipisteen korkeus maasta säilyy samana: 80cm ja 55cm. Maksit ja pikkumaksit hyppäävät korkeampaa, kun taas medit, minit ja pikkuminit matalampaa. 

Pöydästä, pussista ja joidenkin maxien toivomasta kontaktien ylösmenon arvostelematta jättämisestä ei ollut äänestystä. Pöytä ja pussi kuitenkin poistunee FCI:n säännöistä, ja siten luultavasti myös meiltä.

Arvokisojen alueellinen sijainti vuosittain

Agilityliiton hallitus valitsee kisajärjestäjän hakijoiden joukosta.


30cm rimat ovat Röllille selvästi epäergonomisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!