tiistaina, huhtikuuta 18, 2017

Elämäntavan selittelyä

Ajatellaan, että sinulla on 5 koiraa tai parikymmentä häkki- tai terraarioeläintä. Noiden lukemien yli menevästä laumasta ei maallikoille kannata edes puhua. Vinkki: riittää, kun sanot "Tarpeeksi jaksaaksesi hoitaa kaikki ja vielä nauttivasi siitä".

Ihmiset päivittelevät, eikö vähempi riitä? Miksi niin monta? Oletko ajatellut luopua niistä tai vähentää? Niihinhän menee kauheasti aikaa ja rahaa, mistä kaikesta joudutkaan luopua! Heität ehkä naureskellen, että jokaisella koiralla on oma harrastus tai tehtävä. Että ethän voi astuttaa marsuisällä omia tyttäriään. Että osa on jo eläkeläisiä tai vasta vauvoja. Sitten vaihdat puheenaihetta, tai jatkat matkaasi. Teet sen hymyillen, vaikka todellisuudessa olet ehkä väsynyt näihin tyhmiin kommentteihin.

Ehkä nämä kaikkitietävät ihmiset saavat sinut tuntemaan syyllisyyttä, kun sinulla on jo seuraava pentu varattuna tai jäämässä kotiin. Suret, mitä ihmiset ajattelevat, vaikka itse tiedätkin, että sinulla on mainiosti aikaa, rahaa ja tilaa huolehtia kaikista.

Pähkäilet, olisiko sinun sittenkin pitänyt lopettaa jo toisen lemmikin jälkeen, koska se olisi muiden mielestä normaalia. Toisaalta harmittelet, kun sinulla ei ehkä ollut jo lapsena mahdollisuutta aloittaa harrastustasi eläinten kanssa. Kuinka pitkällä olisitkaan nyt kaikella sillä kokemuksella! 

Häpeät elämäntapaasi, vaikka et voisi elää toisin, ilman laumaasi. Häpeät, koska ihmiset olettavat sinun olevan vastuuton. Ihmiset olettavat, että hankit eläimiä hetken mielijohteesta, tai että annat niiden lisääntyä vapaasti. Koska jos heidän aikansa ja mielenkiintonsa ei riittäisi pitämään näin montaa häkkiä puhtaana tai lenkittämään näin montaa koiraa, eivät he voi uskoa kenenkään muunkaan pystyvän siihen.

Olet väsynyt puolustelemaan laumaasi ja valintojasi. Väsynyt kuuntelemaan tietämättömien tuomioita ja neuvoja. Väsynyt, vaikka itse pidät huolta vain omista asioistasi, mutta muut eivät tee samoin.  

Periaatteessa et ole kenellekään tilivelvollinen. Paitsi että siinä mielessä olet, että jos joku random naapuri tai sukulainen saisi päähänsä, että laiminlyöt eläimiäsi jollain tapaa, ja tekisi eläinsuojeluilmoituksen. Se olisi paitsi eläinsuojelun vähäisten resurssien haaskausta, maineesi lokaamista (koska ilmoituksen tekijä jää omaan luuloonsa tarkastuskäynnin aiheellisuudesta), sinulle pahaa mieltä, kyräilyä ja syyllisen arvailua, sekä kaikille osapuolille turhaa vaivannäköä. Joten sen puoleen kannustaisin silti vaan suhtautumaan kysymyksiin kärsivällisesti ja vastailemaan niihin kiltisti. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!