perjantaina, lokakuuta 17, 2014

Värkkäystä koirille, marsuille ja hamstereille

Tavalliset naksuttimet ovat ärsyttäviä, joissa painetaan peukalolla metallilevyä. "Ehkä" en ole vain tarpeeksi rutinoitunut naksuttelija (ottaen huomioon, että kunnolla vasta Millan aikaan rupesin ko. vempelettä käyttämään), mutta oikea naksautuskohta ei meinaa löytyä juuri sillä hetkellä kuin pitäisi, ja oikea ajoitushan on naksutinkoulutuksen A ja O. Tykkään noista, missä painetaan muovinappia, mutta se on niin huonosti levyssä kiinni, että nuppi irtoaa helposti, kuten alla.

  "Ehkä" olen vain kovakourainen (sakemannin omistajako muka kovakourainen?!?!?!? :'D), mutta vähän turhan lyhytikäisiä nämä nuppinaksuttimet ovat heitettäväksi sitä mukaa roskiin, kun rikkoutuvat. Nooh, tarvikkeet pikakorjaamiseen löytyvät melkein jokaisen kotoa: sakset, ilmastointiteippi sekä itse naksutin ja vielä jos se nuppi on tallessa, niin mielellään myös se! Voihan sen nupin korvata jollain muulla saman kokoisella, kovalla objektilla.

Ei muuta kuin nuppi tai sen korvike paikoilleen ja ilmastointiteippiä päälle. Järeimmät pärjäävät ilman saksiakin! :D Voilà! :D Eihän se kaunis ole, mutta toimii, ja nyt ei pääse nuppi karkuun, vaikka kuinka lujaa naksuttelisi. ;)
 
Marsujen ulkoilua varten ei paljo muuta tarvita, kuin nurmikko ja n. 50cm seinät ympärille. Seinä voi olla muutakin kuin verkkoa, mutta onhan verkossa se ehdoton etu, että siitä voi marsujen laidunnusta katsella. :) Marsu ei aivan heti poraudu nurmikon läpi, mutta toki häkki on oltava sen verran tasaisella alustalla ja painava, ettei marsu jaksa nostaa sitä kuonollaan ja livahtaa alta. Aina on huomioitava myös petojen vierailut. Mutta huolettomaan lyhytaikaiseen ulkoiluun turvalliseksi todetulla alueella riittää myös esim. froteelakana katoksi. Se varjostaa, hengittää, pysäyttää kevyimmän piskottelun ja pitää ainakin tyhmimmät kissat ja petolinnut häkin ulkopuolella. Jos en ole itse kokoajan marsujen lähellä, venytän lakanan reunat mahdollisimman alas, niin marsut eivät pistä niin helposti ole nelijalkaisten hiippareiden silmään. Reippaampia, lyhytaikaisia sadekuuroja vastaan voi taistella lyhytvartisella aurinkovarjolla! :D Kuvaa ottaessani en ollut tajunnut, että aurinkovarjon voi laittaa seisomaan häkin sisälle niin, että lakana menee vielä sen päältä. Kas, etten leikannut jo reikää lakanaan. ;) Lakana auttaa varjoa pysymään pystyssä, mutta voihan sille kaivaa avuksi vaikka joulukuusenjalan! :D Pitempään sataessa saa jo vähän varoa maaperänkin kostumista. 
HUOM! Kettuhäkin kaltainen viritelmä lienee ainoa oikeasti turvallinen ulkoiluhäkki, joka varmasti pitää lemmikin sisällä ja muut ulkona.


Äiteen tyhjennettyä kuiva-ainekaapista ikivanhoja jauhoja ja ryynejä, tein niistä hamstereille tällaisia keksejä. Siinä on mm. sämpyläjauhoa, riisijauhoa, mannaryyniä, ja ennen kaikkea runsaasti seesaminsiementä, jonka olen kai itse joskus ostanut, mutta on jäänyt tarjoilematta, kun ajattelin sen vaan putoavan isompien jyvien seasta hukkaan. Siksi päätin kokeilla tehdä näitä keksejä, joiden idea on oikeastaan vaan sitoa seesaminsiemenet toisiinsa kiinni. 

Laitoin kaikkia sekaisin, kuitenkin niin, että seesamia on silmin nähtävästi suurin osa. Mitä vähemmän vettä, sitä nopeammin kuivuu/kovettuu. Tein mössön ihan käsin sekoittamalla. Osan laitoin uuniin, osan kasvikuivuriin. Uuni on ehkä parempi vaihtoehto, koska kasvikuivurissa jauhosta jää raakaa??? Yllä olevan kuvan uunipellillinen pääsi vähän turhan tummaksi. Painelin lusikalla isompia paloja ja pienempiä tein ihan vain sormin nyppimällä, kun en oikein osannut päättää, kumpi olisi parempi. Isommat keksit on helpompi siivouksen yhteydessä poimia takaisin kuppiin, mutta eipä näitä ole siivotessa pahemmin vastaan tullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!