sunnuntaina, lokakuuta 12, 2014

Tottelevaisuutta


Ruska korkkasi tänään tokokokeet Mustasaaressa, järj. VAS! :) Päästiin jopa reilusti tuloksen puolelle, vaikka jännitin aivan mahdottomasti monta päivää ennen koetta. Suurimmaksi osaksi jännitin sitä, että hallin pohja on niin mielenkiintoisen hajuinen, että en saa Ruskaa tekemään mitään muuta kuin haistelemaan. Ja kyllä maar se olikin mielenkiintoisen hajuinen! Mutta ehti Ruska ihan totellakin nuuskaisujen välissä! :D

Koe alkoi tietenkin luoksepäästävyydellä, josta saatiin kymppi, vaikka Ruska siinä vuoroamme odotellassa ehtikin tarjoilla kaikkea mahdollista maahan menosta orava-asentoon nousemiseen. Paikkamakuu on ollut Ruskan varmin liike, mutta nyt tuli kyllä nähtyä niin aktiivisen näköinen paikkamakuu, että vähän alkoi kyllä jännittää, että lähteekö Ruska siitä liikkeelle! :D Kyllähän Ruska pysyi visusti paikallaan, mutta häntä vispasi ja kaikki ympärillä oleva oli niin kiinnostavaa! 9 pistettä saatiin, pistevähennys tuli siitä, että Ruska ennakoi istumaan nousemisen paikkamakuun jälkeen. ;)

Seuraamisissa se maaperän vetovoima näkyi, ja varmasti Ruska otti paineita meikäläisen ihan mahdottomasta jännittämisestä, mikä lisäsi nuuskimishalua sijaistoiminnon merkeissä. Vähän joutui siis antaa lisäkäskyjä ja kuulemma höpötin muutenkin turhia jossain vaiheessa. ;) Ja täytyi kai Ruskaa nyt itseäänkin jännittää ainakin vähän, kun se välillä unohti istua automaattisesti pysähdysten yhteydessä. Kytkettynä seuraaminen siis 8 ja vapaana seuraaminen 6. Tuomari huomasi antaa meille aika hyvän neuvon: Anna käsky ennen tempon vaihdosta! Mä oon varmaan Timin ajoista alkaen ensin vaihtanut juoksuun ja sitten vasta sanonut "Seuraa", eikä kukaan muu ole huomannut mitään!

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä meni nollille, sillä Ruska jäi seisomaan. Sitä ennen Ruskan onnistui ennakoida pysähtymistä omatoimisesti. En tiedä, mistä Ruska arvasi, että nyt tulee jäävät liikkeet! :O

Luoksetulosta saimme kasin, koska ennen kuin ehdin edes jättää Ruskan, niin se ehti tarjota maahanmenoa tms. En ole varma, mutta Ruskalla saattoi unohtua tässäkin istuminen liikkeen lopussa.

Seisominen seuraamisen yhteydessä antoi meille ysin! :) En muista/tiedä, mikä siinä tarkalleen vei pisteen, mutta olen tyytyväinen!

Ruska innostui estehypystä odotettua enemmän. En vienyt Ruskaa esteelle tarpeeksi hallitusti, joten se olisi halunnut suorittaa sen agilitytyylillä! :D Ja vielä toisenkin kerran se yritti karata hypylle, ennen kuin olin edes saanut sitä perusasentoon! Sitten kun sain sen vierelleni istumaan, se ei enää hypännytkään, kun se kerran oli kielletty. :P Eikä toisellakaan käskyllä. Siksi suoritus meni nollille. No, minä sitten pyysin Ruskaa vielä suorittamaan sen esteen opin kannalta. :)

Kokonaisvaikutelma oli yllätyksekseni kymppi! Tuomari sanoi, että Ruskassa on kyllä potentiaalia, meikäläistä vaan jännitti niin armottomasti.

Oikeastaan jännitys oli vielä pahempi kuin Timin kanssa, koska Timistä tiesin, mitä se aikoo, se aikoo huutaa minulle kurkkusuorana ja komentaa antamaan itselleen käskyjä, vaatien 100% huomioni. Ruskan kanssa minä eniten pelkäsin etukäteen, että se uppoutuu hajuihin enkä saa siihen mitään kontaktia. En ole tottunut sellaiseen työskenneltyäni Timin kanssa ensin lähes 10v. Eräällä ongelmakoirakurssilla kouluttaja sanoikin Timistä, että siinä missä muiden ongelma on se, että koiraan ei saa kontaktia, meidän ongelma on se, että Timi vaatii minulta kokoajan 100% kontaktia. "Onhan se kiva, että sillä on motivaatiota, mutta tuo menee jo vähän yli." Sellaiseen minä olen tottunut. Nyt kun minulla on koira, joka jännittäessäni ei ota ohjaksia omiin tassuihinsa, joka ei saa ohjaajan antamista ristiriitaisista signaaleista raivaria ja pure minua sääreen, vaan alkaa haistella maata, niin olen ihan hämmentynyt. Mutta Ruska ei sulkeutunutkaan omiin ajatuksiinsa eikä tukkinut korviaan minulta, vaan jos se jotain hairahtui haistelemaan, niin tuli kyllä heti kutsusta takaisin hommiin. Se on jo voitto sinänsä! :)

--------------------------

Samassa kokeessa oli myös Anemoneniityn Coconut "Siru", pitkän tokotauon jälkeen emäntänsä Kirsin kanssa. :) He saivat 134p ja III tulos myöskin. Siru ja Ruska olivatkin sitten ainoat "pikkukoirat". Suurin osa oli palveluskoiria, sekä gordonsetteri ja sekarotuinen.

--------------------------

Anemoneniityn Kelohonka "Taisto" on suorittanut BH-kokeen Kurikassa 18.9.
Onnea Elina Heiniluoma! :)

--------------------------

No, mainitaan nyt vielä sekin, että me eli Katriina ja Leena Hautala, ollaan valmistuttu palvelus- ja pelastuskoiralajien koetoimitsijoiksi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!