torstaina, toukokuuta 09, 2013

Terveystassussa jälleen

Dellan päässä soi oma tunnarinsa: "Mä oon kontannut niin kauan, että voin tehdä mitä vaan!"

Dellan kanssa käytiin nyt toista kertaa Tmi Terveystassussa. Ensimmäinen kerta oli alkuvuodesta, ehkä maaliskuussa??? Aikaisintaan maaliskuun alussa, koska Dellan käynti oli silloin, kun 14.3. pois nukutettu Kerttu vielä eli. Ensimmäisellä käyntikerralla saatiin siis monta kuukautta lisää elinaikaa, ottaen huomioon, että piikille oltiin jo menossa. Sen jälkeen ei ole kertaakaan mennyt jalat alta, ja muori on nuortunut monta vuotta. :) Myös Jaana-Kaisalta saatiin sellaista palautetta, että tuntuu paljon nuoremmalta koiralta. Ensimmäisellä kerralla Della oli ollut aika apaattinen, mutta nyt muori koitti aika lailla vastustella. Joko siksi, kun ensimmäisen kerran jäljiltä tunto taas pelaa, tai todennäköisemmin ihan periaatteesta, kun on "pakko" olla paikoillaan. Jo viimeisten pentujen jälkeen Dellasta nimittäin alkoi pikkuhiljaa tulla sellainen mielestään jo ylikoulutettu narttu, jonka ei tarvitse totella. ;) Parisen vuotta sitten Della sai meidät myös ihan uskomaan, että se ei enää kuule. Mutta kylläpäs vaan kuulo pelaa ja hyvinkin, kun tuli herkuista puhe! ;D


Roosa on hännänpäätä myöden valmiustilassa! :D
Koska agilityn talvikausi on päättynyt ja kesäkausi ei ole vielä alkanut, oli oivallinen aika myös Roosan huoltaa fysiikkaansa. Tosin sinne oli ihan pakko päästä, koska Roosa on nuollut toisen etutassunsa karvan ihan tummanpunaiseksi ja alkanut pitää sitä ilmassa. Roosalta löytyikin hieronnassa kipupisteitä lantiolta sekä rinta- ja lannerangan yhtymäkohdasta, jotka ovat saattaneet säteillä tassuun.


Roosa 5v tassunsa kimpussa, Rölli 3,5kk ja Ruska 8vko, Varpu 16kk
Roosan alettua nuolla tassujaan kolmisen vuotta sitten, ensimmäisenä tietysti epäiltiin ruokavaliota. Kokeiltiin siis vaihtaa ruokamerkkejä, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Sen sijaan vuodenaikojen vaihtelun myötä nuoleminen alkoi näyttää olevan jonkin verran sidoksissa talveen. Ajateltiin, että teiden suola saa ahneen Roosan nuolemaan tassuja. Kevään koittaessa nuoleminen on erikoistunut vain toiseen etutassuun, joten vietiin rouva sitten fysioterapeutille. Tassun nuolemistahan pidetään yleisesti merkkinä kivusta jossain ihan muualla. Ja se vielä vahvistaa asiaa, että apua paikallisten voiteiden jne. muodossa ei saatu. 

Päivän linkki:

Osteopaatti Leena piiran luento 20.4.08

Kannattaa lukea! :)
Todella hyvät muistiinpanot siitä, miltä terveen koiran tulee näyttää istuessaan, seisoessaan, ravatessaan jne.
Ja mitkä ovat merkkejä siitä, että jossain on jotain vialla. Itselleni tuli osa ihan uutena esim.:
  • koira istuu kuin pentu, eli toisella lonkalla.
  • "maasta seisomaan nousemisessa ponnistuksen tulee tapahtua sekä etu- että takaraajoilla."
  • "Ikä ei vähennä venyttelyä." + "koira ei venytä enää itseään" Venyttelyihin sisällytettiin myös Dellan nuoruuden tavaramerkki piehtarointi, jota se ei enää ole tehnyt.
  • "liikkuu vinossa (takaosa pyrkii sivulle ja eteen)" Timin tavaramerkki, ja sillähän onkin stressiherkälle koiralle tyypillisesti usein ollut paikat jumissa.
  • "hieroo selkäänsä esim. puun oksaan, pöydän kulmaan" Tessu teki tätä puutarhakeinun istumaosan reunaan, kun siinä istui ihmisiä, jolloin se pysyi paikoillaan.
  • "istumaan ja maahan meneminen sekä seisomaan nouseminen ovat vaikeita" Tämähän ei siis ollut yllätys, vaan juuri nämä asiat alkoivat Dellassa kiinnittää ensimmäisenä huomiota.
  • "voimakas tarve liikkua, 'juoksee kipua pakoon', endorfiini tuo hetkellisen hyvän olon tunteen. Koira elää tässä hetkessä, ei tajua, että hetken päästä on huonompi olo"
  • "Jos koira jatkuvasti ajaa häntäänsä takaa (varsinkin pentukoira) yleensä merkki suolistotulehduksesta. Aikuisella koiralla merkki lantio/alaselän kivuista." Della jahtasi häntäänsä vielä kypsässä keski-iässäkin. Joskus se otti hännän jalkojensa välistä suuhunsa. Luulimme sen pelleilevän, mutta kaippa se olikin jonkin sortin itsehoitoa.
Muistiinpanot sisältävät myös ohjeet, miten koiraa voidaan venytellä namin avulla. Sitä olen tehnyt koirille agilityn tms. jälkeen, mutta toistoja tulisi olla 5-10.

Aiheeseen aikaisemmin liittyvää:

Synttäreitä ja Dellan kuulumisia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!