keskiviikkona, toukokuuta 15, 2013

Rotutesti

Lainahöyhenissä taas! Pääset testaamaan itseäsi täällä.

"Saat testistä tulokseksi enintään kymmenen rotua. Vihreiden väripalkkien määrä kertoo, kuinka hyvin rotu vastaa valintojasi. Voit tehdä testin uudestaan ja katsoa, miten erilaiset vastaukset vaikuttavat rotujen sopivuuteen tai tuloksen rotuvalikoimaan. Jotkut vaihtoehdot rajaavat tiettyjä rotuja kokonaan pois vastauksista ja toiset, kuten karvanlaatu, voivat vaikuttaa vain rotujen sopivuuteen. Tutustu rotuihin testin jälkeen tarkemmin rotuesittelyiden avulla."
Ensin kokeilin, että saisinko aussin, kun vastaan kysymyksiin niillä vaihtoehdoilla, joiden ajattelisin sopivan aussiin. Ajattelin oikein! :) Näköjään 9v empiirinen kokemus riittää jo johonkin. :) Alla olevat rodut antoivat 9 vihreää palkkia kymmenestä.

Sitten kokeilin, saisinko isokokoisen valitsemalla sakemannin ja tulihan sekin sieltä! Laitoin enemmän harrastusvaatimuksia, helpoimman mahdollisen turkin hoidon (ja sain briardin muiden muassa! :D), ja että koira viihtyisi välillä myös tarhassa (siitä tuo malamuutti, vaikka palveluskoiraa halusin). Rodun perässä oleva numero  ilmoittaa, montako vihreää palkkia sain kymmenestä.

Lopuksi päätin antaa testille vapaammat kädet, ja aloitin valitsemalla keskikokoisen koiran. Josko tästä tulisi minun tulevaisuuden koirani? No, vapaita käsiä oli vähän mahdoton antaa sen puoleen, että testissä ei voinut sanoa, että tällä ominaisuudella ei ole väliä, kaikki vaihtoehdot käy.

Kokeilin sitten laittaa turkkiin puolipitkäkarvaisen, vaikkei sillä niin ollut väliä. Turkkikohtaan laitoin saman kuin aussille, että harjaus kerran viikossa / trimmi tarpeen mukaan.

Sakemannille ja tällä kierroksella laitoin asuinolosuhteisiin kotitalon, aussiin kerros/rivitalon. Kaikilla testikierroksilla olen sallinut herkkähaukkuisuuden. En oikein osannut päättää, valitsenko "seurallinen, joka osaa rauhoittua omiin oloihinsa" vai sellaisen, joka voi olla välillä myös tarhassa, kuten sakemannin kohdalla. Päätin sitten ottaa noista ensimmäisenä mainitsemani, vähän kuin kompromissina, jolloin se olisi aussin ja sakemannin välimuoto. Aussille nimittäin valkkasin, että kaipaa paljon huomiota.

Liikuntaan laitoin 1-2h päivässä, kuten vastasin sakemannin kohdalla. Aussille merkkasin 30min päivässä. Kuten edelliskierroksilla, laitoin tähänkin hakevani "Aktiivista, joka osallistuu innolla kaikkeen". Painotin harrastusmahdollisuuksia ja palveluskoiramaisuuksia, koska niitä haluan ehdottomasti koiralta. Austeriltakin nämä ominaisuudet löytyy, vaikka pk-oikeuksia ei olekaan.

Aussin ja sakemannin kohdalla laitoin, että pitää suhtautua vieraisiin ihmisiin ystävällisesti ja olla helposti lähestyttävä. Tälle annoin hieman vapauksia ja lupasin, että saa olla välinpitämätön/pidättyväinen. Kaikilla kierroksilla koirien oli tultava toimeen muiden koirien kanssa, laumassa kun meillä elellään.

Ja sitten sain ensimmäisen 10/10 vastauksen: aussie! :D Loput listan roduista saivat 9/10. Täytyypä sanoa, että kovin kauas aussie ei kyllä heitä, voisin hyvin harkita sellaista. Luulen kuitenkin, että saamaani listaan vaikuttaa nyt paljon se, että valitsin puolipitkän turkin.
Toistin testin vaihtamalla turkki-kohtaan lyhytkarvaisen. Lista ei kyllä kovin paljon muuttunut, paitsi että mukaan pääsi ihana mudi ja kaikki alimmaista lukuunottamatta saivat 10/10! Mitteli sai 9/10, mikä tuntuu varsin suurelta tulokselta.
Kysymykset herättivät yllä jo mainittujen lisäksi mietteitä. Olen kopioinut kysymyksen vastausvaihtoehtoinen tähän aina suoraan, joten muotoilu on tullut miten on tullut...

2. Minkälainen karvanlaatu koiralla tulisi olla?

Pitkäkarvainen Puolipitkäkarvainen

Karvaton

Vaihtoehdot oli aika mielenkiintoiset... Nimittäin kysymyksen perässä oli pallukka, josta klikkaamalla avautui sivu eri karvanlaatuja esittävistä koirista. Puolipitkäkarvainen ja pitkäkarvainen vähän ihmetyttivät. Ne olivat nimittäin alla olevat koirat ja edellämainitussa järjestyksessä. Missäs on sitten todella pitkäkarvaiset turkkirodut, kuten yorkki? Olisin myös jostain syystä toivonut, että "villakoiraturkkiset" ja sellaiset sakemannin kaltaiset "karvanlähtökoirat" (joihin olisin myös nuo kleinspitzit lukenut pitkäkarvaisen sijaan) olisi ollut omina kohtinaan.5. Millainen on koirakokemuksesi?


Olen omistanut aiemmin koiran/minulla on koira

Itse olisin äkkipäätä lisännyt myös vaihtoehdon jo suuremmastakin koirakokemuksesta, mutta eipä kai mikään koira sitten sellaista ainakaan rotuna vaadi.

1 kommentti:

  1. Mulle tulee aina vaan rotikka :D Se onkin joskus haaveissa ^__^ se "oma" rotu ollu monta vuotta, siihen menee sitten varmaan vielä se toiset mokomat, ennenkuin saan itselleni taas koiran hankittua :D

    VastaaPoista

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!