maanantaina, kesäkuuta 01, 2009

Itsenäistä tokotreeniä

Tänään käytiin kolmestaan treenailemassa tokoa ala-asteen etupihalla, koska Marikalla ja Pennillä pukkaa BH-koetta. Mukana olivat meiltä tietenkin Misty ja Timi.

Koska Timi on BH-kokeensa jo hoidellut, niin palauttelimme sen kanssa mieleen perus toko-liikkeitä, jotka poikkeavat BH-kokeen liikkeistä. Unholaan oli meinannut jäädä liikkeestä seisomaan jääminen, jota Timi on harrastanut vain ollessaan laiskalla tai hienostuneella tuulella liikkeestä makaamisen tai istumisen sijaan. ;) Mutta hyvinhän se sieltä saatiin taas toimimaan, vaikka aluksi Timi hämmentyneenä kaupitteli istumista ja jopa makaamista.

Myös paikkamakuu aiheutti hieman ihmetystä Timissä, kun BH-kokeen paikkamakuussa ohjaaja seisoo koiraan selin, mutta tokossa naama koiraan päin. Nyt kun seisoin pitkästä aikaa naama Timiin päin, niin se ajatteli, että tämän täytyy nyt olla se liikkeestä maahanmeno ilman sitä liike-osuutta, koska siinä ollaan naama koiraan päin ja ohjaaja kutsuu koiran vauhdilla luokseen. Mutta kun sitä kutsua vaan ei kuulunut, niin Timi ajatteli, että täytyy tässä sitten lähteä itse hiippailemaan ohjaajan luokse, kun ei se kutsu ollenkaan. Kyllä se sitten oli kummallista, että käskettiinkin takaisin maahan, eihän sellaista etikettivirhettä Timi meinannut millään uskoa. Mutta meni takaisin maahan ja pääsin palaamaan koiran luokse. Toinen yritys menikin ilman sekaannuksia ja Timi makasi kärsivällisesti.

Misty ja Penni jäivät vielä tankkaamaan BH-liikkeitä, Pennillä kun on koetus edessä ja Misty on jäänyt mm. Anniinan juhlien vuoksi jälkeen. Me mentiin Timin kanssa opiskelemaan tokon hyppyä. Tämä kun oli sellainen päivä, että seuruuliikkeet olivat melkein läpihuutojuttuja. Saatiin vähän haastetta, koska tokon ja agilityn hypyssä on vissi ero. Yleensä Timi kiihtyy hurjasti tässä vaiheessa, mutta nyt se oli niin mukavan rauhallisessa mielentilassa, että päätin hyödyntää koulun pihalla olevat pukit hyppyesteeksi.

Timi on agilityssä tottunut, että esteillä käytetään paljon käsimerkkejä oikean suunnan ja esteen löytämiseksi, joten sillä on joskus tokossa tuottanut hieman tulkitsemisvaikeuksia, kun ollaan vaan seisottu perusasennossa ja vain sanallisesti sanottu hyppykäsky. Vaikka tokohyppyä on viimeksi otettu talvella, niin harjoituksen tulokset näkyvät ja Timi sai itsensä kiihtymättä hyppäämään ilman ohjaajan kehonkieltä. :)

Lisäksi hyppäämisen jälkeen koiran pitäisi jäädä maltillisesti seisomaan esteen taakse, kunnes omistaja tulee vierelle ja käskee perusasentoon. Timihän on heti sata lasissa etsimässä seuraavaa estettä ja vaatimassa "kartanlukijaa" ryhdistäytymään, koska agilityssä jokainen sekunti on tärkeä. Siksi vaaditaan rauhallinen hetki opettaa Timille, että nyt pitääkin jäädä hypyn jälkeen paikoilleen. Tänään sen opettelu onnistui ensimmäistä kertaa ilman hulvatonta sähläämistä! :)

Koska agilityn ja tokon estehypyssä on noin suuri suoritusero ja jonkin verran myös esteiden ulkonäkö poikkeaa toisistaan (onneksi), käytän niistä myös eri käskyjä. Agilityn hyppy on "aita" ja tokon hyppy on "hyppy". Sen on tarkoitus auttaa Timiä muistamaan paremmin, koska sopii revetä liitoksistaan ja koska ei. ;)

Kotiutumisen jälkeen Varpukin harjoitteli lyhyen aikaa kauniisti hihnassa kulkemista. Sitä on muutamana päivänä opiskeltu näyttelyitä silmällä pitäen. Varpu osaa poseerata ja ottaa katsekontaktin kauniisti. Sen pitääkin seisoa ennen ruokakupin saamista, hihnaa laitettaessa ja poistettaessa, ulko-ovella jne. Muistettuaan ottaa katsekontaktin, Varpu saa luvan jatkaa eli esim. tulla ulko-ovesta tai ruveta syömään. Melko hyvin sujuvat myös käskystä istuminen ja luoksetulo, sekä paikalleen jääminen niin, että ohjaaja menee parin askeleen päähän.

Toisin kuin muut meidän koirat, Varpu tuo loputtomasti palloa tai muuta lelua takaisin, kun sille heittää sellaisen. Della-mummoa ei mokoma kiinnosta, Misty ja Pinja taas haluavat "taistella" lelusta. Timi haluaa omia lelun itselleen, ettei Varpu saa sitä. Roosa keskittyy äitiyteensä ja itserakkauteensa tällä hetkellä niin, ettei leluja sen ajatusmaailmaan mahdu. ;)

Entinen agilitysalama Della jos jollain leikkii, niin sen on ehdottomasti oltava halko, jota se saa omatoimisesti silputa, mutta noutopuuhat se jättää Pinjalle. Vielä Della kuitenkin kernaasti painii Pinjan tai Mistyn kanssa pitäen hurjaa älämölöä. Varpuun se tekee hellästi tuttavuutta pikkuisen käydessä ulkona pissalla, koska Della ei haluaisi kesällä olla sisällä. Koska painoa on karttunyt iän mukana, vanha rouva on siirtynyt kevyempään nappulaan.
...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!