lauantaina, maaliskuuta 24, 2018

Jyrsijä- ja kaniharrastajan pääsiäisruoho

Anemone's Herminan ja Filipin pesue 3vko

Aina ehtii tehdä kaneille ja jyrsijöille pääsiäisruohoa! Videolla ja alla kuvassa oleva on tehty kaurasta, mutta muitakin siemeniä voi käyttää. Kun idättää ilman multaa, juurimattoa ei mene hukkaan, vaan eläin saa kunnon möykyn syötäväkseen. Itse syötän tätä läpi talven, yleensä päivittäin. Kasvattamalla näin pitkäksi ja vihreäksi, kuin sinipohjaisen laatikon kuva, on aina homehtumisen riski. Jos pohja pilaantuu, ruoho-osan voi silti leikata eläimille. Muuten murretaan paloja koko levystä juurineen.


Itse en yleensä päästä näin pitkäksi kuin sinisessä korissa. Näitä kannattaa syöttää myös aikaisemmassa kasvuvaiheessa. Esim. siitä pääsiäisruohoviljelmästä voi päivittäin nipistää nurkasta pieniä maistiaisia, ja varsinkin aluksi ihan vähän tai ei vielä juuri lainkaan itäneinä. Sitten pikkuhiljaa annoskokoa ja itämisen astetta voi kasvattaa. Näin eläimen mahakin ehtii tottua uutuuteen.

Omat ohjeeni kauran ja auringonkukansiementen idättämiseen:


 1. Jyviä liotetaan n. vuorokauden vedessä. 
 2. Jyvät huuhdellaan huolellisesti, kunnes niistä ei enää lähde sameaa vettä.
 3. Jyvät laitetaan kosteina takaisin tyhjään kulhoon tai ämpäriin. 
 4. Huuhtelu tulee toistaa päivittäin. Jos mahdollista, jopa useammankin kerran. 
 5. Kun alkaa näkyä juurta (=itu), laitetaan jyvät litteäksi matoksi laakealle kasvatusalustalle. Tämä ei ole niin päivän päälle, vaikka menisi vähän ylikin. Itselläni kuitenkin koen, että idut kasvavat paremmin ämpärissä, kun pienempi osa jyvistä pääsee kuivahtamaan.
 6. Ituja kastellaan päivittäin. Mahdollisesti useammankin kerran päivässä.
 7. Kun jyvistä alkaa lähteä ylöspäin versoja, viljelys kannattaa laittaa viimeistään auringonvaloon, että se alkaa vihertää.
 8. Sitten vaan annetaan kasvaa, kunnes itse olet tyytyväinen versojen pituuteen.
 9. Murra juurimatosta sopivankokoisia kokkareita eläimille.
 10. Voit laittaa vaikka joka päivä uutta satsia tulemaan alkaen kohdasta 1, niin sitten on kokoajan seuraava ateria kasvamassa.
Tarkemmat lajikohtaiset liotus- ja idätysajat sekä huuhteluvälit joudut kuitenkin joko kokeilla tai googlettaa.
Pieni määrä menee vaikka lautasella, mutta muista, että umpinaisella alustalla olevaa, kuten kuvan valkopohjainen, vain sumutellaan kevyesti päivittäin. Muuten jyvät lilluvat vedessä ja pilaatuvat.

Itse pidän ituja mieluiten tiheän verkon päällä, jolloin reilukin päivittäinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Pikkujyrsijöiden kuljetusboxin kansiritilä on aika hyvä pienten määrien kasvatusta varten. Pientä viljelystä voi pitää vaikka astiakaapissa ritilähyllyllä tai suoraan lavuaarin päällä.  Itselläni on sininen muovikorivaunu lattiakaivon päällä. Korien pohjalle on taiteltu kärpäsverkosta matala kori, etteivät siemenet karkaa korivaunun pohjan isoista raoista.

Myös sopivan kokoista ristikkoa olevat ruokailuvälinelokerikot menettelevät. Yllä olevassa kuvassa olen idättänyt niitä päällekkäin, mutta siinä pitää olla tarkka! Jos niitä ei siirrä tarpeeksi ajoissa, kasvusto pilaantuu tai ne kasvavat tiukasti yhteen. Alla olevassa kuvassa ne jouduttiin sahaamaan puukolla erilleen.


Ihmisravinnoksi vihreät versot ovat turhan kitkeriä, mutta erityisesti kaneille ja marsuille se on mitä luonnollisimmassa muodossa olevaa ravintoa. Mitä pitempään saa versoja kasvatettua, sitä paremmin ehtivät kaikki ravintoaineet muodostua. Myös hamsterit ja muut pikkujyrsijät usein nauttivat versoista ja iduista, vaikka niille ravinnon luonnollisin olomuoto lienee siemen.

Olen aiemmin kirjoittanut pari juttua aiheesta, kun aihe oli vielä minulle varsin uusi:

Salmonella ja auringonkukansiemenet:

Otan kernaasti vastaan lisätietoa aiheesta!
Luonnonlinnuille tarkoitettuja maapähkinöitä ja auringonkukansiemeniä koskevat vaatimukset Laatuvaatimukset Suomen markkinoilla olevat luonnonlintujen ruokintaan tarkoitetut maapähkinät tai auringonkukansiemenet eivät saa sisältää salmonellaa, eläviä tuhohyönteisiä eikä hukkakauraa (Avena fatua). Kasvitieteellisen puhtauden on oltava vähintään 95 %. Tuote ei saa sisältää tiettyjä rikkakasvien siemeniä tai aflatoksiineja enempää kuin EU:n haitallisten aineiden asetukset sallivat. Suurin sallittu pitoisuus aflatoksiini B1:lle on 0,02 mg/kg (12%.kost). Rehun tuoja on vastaa markkinoille saattamansa rehun laadusta. Lähde (EVIRA)
Itse olen idättänyt auringonkukansiemeniä kauraan sekoitettuna jo ainakin pari talvea hyvällä menestyksellä, ennen kuin olen edes kuullut salmonellan mahdollisuudesta. Yllä olevan pätkän mukaan linnunsiementen ei tulisi edes sisältää salmonellaa.

 • Eviran suositus "Kuumentaminen tuhoaa salmonellan, ja siksi ruoka tulisi huolellisesti kypsentää yli +70 celsiusasteeseen" koskee yleensäkin ruokaa, ei erikseen auringonkukansiemenistä mitään mainiten.
 • Ekolon idätysopas ihmisten ravinnoksi, ei sisällä mitään mainintaa kuumentamisesta. Itse asiassa sitä suositellaan välttämään, koska kyse on elävää ravintoa käsittelevästä sivustosta.
  • "Auringonkukansiemenet ovat erittäin proteiinipitoisia. Ne sisältävät myös kaliumia, sinkkiä, seleeniä ym. mineraaleja, rasvoja ja B- ja E-vitamiineja."
Kuten tiedämme, pelkkä auringonkukansiemen on melkoinen energiapommi. Myös versoissa on reilusti kaloreita, mutta vähemmän kuin siemenessä. Kaikki siemenet ovat versoina heinänsyöjille luonnollisemmassa muodossa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!