perjantaina, heinäkuuta 01, 2016

Ilmoitusten aatelia osa 22: kuvien luvaton käyttö


Kylläpä on niiiiin ammattimainen ostoilmoitus, että hohhoijaa! Maininta eläintenhoitajan ammatista ei pelasta muuten niin pahalta haiskahtavaa viestiä. Tällaista keskustelua se aiheutti facebookissa:
  1. Kuva on luvatta julkaistu ja kopioitu Mira's -marsulan sivuilta.
  2. Ja lopuksi tämä kasvattajien suosikki: "En ole valmis maksamaan eläimestä" Riiiight.... varmaan tarjouksia satelee. Tämä herättää AINA kasvattajien mielessä kysymyksen, onko ostaja valmis maksamaan sitten laadukasta ruokaa saati yllättäviä eläinlääkärikuluja. Pelkkä eläinlääkärin kätteleminen voi maksaa helposti enemmän, kuin itse eläin ostohetkellä.
  3. Ja ai että oikeinko hoidat niitä viikottain työssäsi? Jippii. Eläinlääkäritkään eivät usein tunnu tietävän marsuista "mitään", joten eläintenhoitajuus ei sinällään paljon vakuuta.

KUVIEN VÄÄRINKÄYTTÖ:


Kasvattajien kuvat ovat yhä tänäkin päivänä kysyttyä tavaraa. Yleisiä ikäviä eläinten kuvien väärinkäytöksiä ovat omien, ehkä jo kuolleiden eläintensä löytäminen...
  1. ... virtuaalihoitoloista/kenneleistä, ei onneksi enää kovin yleistä.
  2. ... toisten omina, enimmäkseen Petsiestä.
  3. ... sellaisista myynti-ilmoituksesta, joissa kyseessä ei voi olla kuvan eläin, jos kasvattaja ei ole kuvan eläimestä koskaan luopunut. Muutenhan olisi mahdollisista sopimuksista huolimatta ihan mahdollista, että eläin olisi vaihtanut kotia kasvattajan tietämättä, ja tällöin myynti-ilmoituksessa todella olisi myytävänä kuvan eläin. Näin kuitenkin harvoin on, ja kuvien luvaton käyttö on silloinkin luvatonta. 
Toisten ottamien kuvien julkinen käyttäminen ei koskaan ole sallittua luvatta. Maailma on netin ansiosta pieni, ja usein käy niin, että luvattomasta käytöstä jää kiinni. Harvoin kukaan lähtee tästä syytettä nostamaan, mutta lasku saattaa tulla tai haukkusaarna. Lupaa pyytämällä säästytään molemmin puoliselta mielipahalta. 

Omistusoikeus kuviin ei automaattisesti siirry eläimen mukana kasvattajalta ostajalle. Useimmille kuvaajille toki sopii mainiosti, että eläimen omistaja saa kuvat vapaaseen käyttöönsä, oli kyseessä sitten kasvattajan eläimestä ottamat kuvat ennen myyntiä, tai vaikka satunnaisen näyttelykävijän räpsimät kuvat. Ei kuitenkaan aina, ja tätä on syytä kunnioittaa. Tiedän ainakin yhden kasvattajan, joka on kieltänyt käyttämästä ostamani marsun vauvakuvia, jotka kasvattaja on ottanut. ;) 

Väärinkäytökset nro 1-2 ovat yleensä tietämättömien lasten/nuorten tekosia, mutta myynti-ilmoitukset ovat yleensä aikuisten käsialaa, joiden jo viimeistään pitäisi olla paremmin tietoisia siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Netin käytön yleistyttyä vuosituhannen vaihteessa, tyhmyys oli ymmärrettävämpää. Mutta tuskin kukaan enää tänä päivänä oikeasti luulee, että Googlen kuvahaun tulokset ovat vapaata riistaa???

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!