torstaina, heinäkuuta 02, 2015

Agilityko ei ole urheilua?

"Korkein hallinto-oikeus julkaisi tiistaina 30.06.2015 päätöksen, jonka mukaan agilityhallin vuokraamisessa harrastajille ei voida käyttää liikuntapalveluihin soveltuvaa alennettua verokantaa. Korkein hallinto-oikeus tulkitsi alemman verokannan soveltamiskriteereitä suppeasti ja katsoi, että agilityn harjoittelemisessa kyse ensisijaisesti koiran kouluttamisesta eikä ohjaajan suorittamasta liikunnasta."
Tämä tietänee hintojen nousua entisestään, koska alv 10% 》 24% ... :( 

Agility todellakin on oikeaa urheilua, vaikka harva lajia harrastamaton koiraihminenkään sitä tietää. Agility on Urheiluliiton alainen laji. Sen harrastamiseen kisatasolla vaaditaan urheilulisenssi. Joissain seuroissa myös harrastelijalisenssi on pakollinen. Kalliit juoksukengät, tekniset paidat ja juoksutrikoot ovat normaali lovi harrastajan kukkarossa.
Kommentti asian vierestä: Muista koiraharrastuslajeista poiketen, itse koiran treenivarusteisiin harva saa yhtä paljon rahaa uppoamaan kuin omiinsa, koska agilityn harrastamiseen koiran osalta riittää, että se on perusterve, mielellään hyväkuntoinen ja motivoitunut. ;) Asialliset jäähdyttely- ja lämmittelylenkit eivät maksa mitään, mutta moni vie myös koiraa hierojalle. Toki ostoslistaan voidaan halutessaan laittaa: juoma-astia, palautumisjauhe, viilennysloimi jne, jotka on aika edullisia ja kestävät melkein loppuiän. Kuljetushäkki ja Back on track-mantteli ovat hintavimmasta päästä, puhumattakaan esteiden hankkimisesta omaan pihaan.
Itse olen käynyt muutaman kerran suositulla urheiluhierojalla selkänikamieni pitämiseksi oikeassa järjestyksessä. ;) Kerran sain "niksautusajan" ajan ennen agilitykisoja, hieroja vakuutti yllätyksekseni, ettei sillä ole mitään merkitystä, ajatellen ilmeisesti, ettei agility ole urheilua? Yleensähän urheilusuoritusta ei suositella kovin pian sellaisen jälkeen. Itseäni vain voin syyttää, kun en käyttänyt järkeäni, lajia paremmin tuntevana. Kaveri joutui "esittää" Roosan, koska vasta "löyhdytetty" selkäni ei sitten todella kestänytkään lajin vaatimia äkkikäännöksiä ja muita "reuhtomisia". ;)

Ottaen huomioon lajia paremmin tuntemattomien käsityksen agilityn leppoisuudesta, yllättävän moni kommentoi rally-tokoa jopa pettyneeseen ja negatiiviseen sävyyn paljon kuvittelemaansa rauhallisemmaksi, ensimmäisen kisavideon nähtyään! :D

Facebookissa päätöksestä tuumattua:
  • Sittenhän varmaan antidoping (ihmisen, ei koiran) ei myöskään enää koske agia? Jos agility siis ei ole urheilua, niin mitä väliä sillä on, jos käyttää jotain piristeitä, koska se ei omaan suorituskykyyn - ja siten tulokseen - vaikuta? ;)
  • On se vaan mukava tietää, että tällaisella pullamössöllä on ihan yhtä hyvät mahdollisuudet kuin huippukuntoisilla urheilijoilla! :D Miksi siis rääkätä itseään kuntoilulla ja terveellisellä ruoalla vastakaan, koirankoulutustaidot ne tässä vaan ratkaisee! :D
  • Ja miksi järjestää para-kisoja? Eihän muissakaan koiraharrastuslajeissa niitä järjestetä. Samalla viivallahan sitä kaikki ollaan, koska agility ei ole urheilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!