perjantaina, joulukuuta 26, 2014

Toko-koeohjeet

Nyt ne pelottavat, muuttuneet toko-koeohjeet (PDF) ovat näkyvissä Kennelliiton sivulla. Ne tulevat voimaan 1.8.2015.


Alokasluokka - kerroin -  pisteet
1. Paikalla makaaminen 1 minuutti 4x 40p
2. Seuraaminen 3x 30p
3. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 2x 20p
4. Luoksetulo 3x 30p
5. Noutoesineen pitäminen 2x 20p
6. Kauko-ohjaus 2x 20p
7. Estehyppy 2x 20p
8. Kokonaisvaikutus 2x 20p
yht. 20x 200p

Paikalla makaaminen on lyhentynyt yhteen minuuttiin. Olen kuullut huhuja, että luoksetulo tapahtuisi makuulta. Ja hetkonen, luinko oikein... KAUKO-OHJAUS?!?!??!!? :O (Kuulemma siinä ollaan kuitenkin varsin lähellä koiraa)

Seuraaminen on näköjään pelkkä seuraaminen, ei erikseen seuraaminen kytkettynä ja vapaana??? Kumpikohan se sitten on, toivottavasti vapaana. Jäävistä liikkeistä jäljelle on jätetty vain maahanmeno, mikä helpottaa sikäli, että kaiken järjen mukaan koiran ei pitäisi niin helposti tarjota seisomista maahanmenon tilalla tai päinvastoin... Paitsi että kun niitähän pitää bh-kokeeseen kumminkin harjoitella. ;) 

Siru vitsikkäänä noutoliikkeessä, 22.11. tottisseminaari.

Jotenkin mulla on sellainen kutina, että me ei Ruskan kanssa todellakaan saada 1-palkintoa alokasluokasta ennen tuon voimaantuloa, joten ollaan jo hieman harjoiteltu tuota noutoesinettä... En tiedä, mitä sen kapulan kanssa pitää kokeessa tehdä, mutta Ruska ei halunnut tehdä sen kanssa yhtään mitään. Aloin sitten opettaa sitä ihan alusta alkaen, alla facebook-päivityksiä aiheeseen liittyen.
Ostin kämpälle oman pienen noutokapulan (tai ohjatun noudon kapula tuo on, mutta ei kai sen väliä) ja naksuttimen, että tulee Ruskalle opetettua, jos tokon säännöt muuttuu about vuoden päästä ja pitää jo ruveta noutamaan alokasluokassa. Odottelin sitten vaan, että se edes vilkaisee tai nuuhkaisee kapulaa ja naksautin ja annoin namin kapulan läheltä. Kyllä se sitä rupesi nuuskimaan, mutta pistin sen tauolle hetkeksi ja otin Rölliä, niin Ruska saa lisämotivaatiota. Rölli oppi oikeastaan nopeammin, koska se säätää niin paljon kaikkea, että on helpompi poimia siitä oikeat jutut. Sen sijaan Ruska lähinnä tarjosi ekalla kierroksellaan maahanmenoa jne. mun edessä, mutta kun laitoin sen kapulan siihen kohtaan, missä Ruska yritti mennä maahan, niin kompuroituaan kapulaan sen tuli aina sitten nuuhkaistua, että mikä siinä oli. Toiselle kierrokselle se tosiaan sai Röllistä kateellisena lisäpontta ja siirteli oikein kapulaa nenällään. Ehkä se tätä menoa ottaa sen vielä suuhunsa, muutaman vuoden sisällä!
Mä en oo vielä opettanut yhdellekään koiralle varsinaista noutoliikettä, koska se ei oo ollut ajankohtaista, joten vähän jännittää. Tavaroita sakut on osanneet tuoda enemmän tai vähemmän tyylikkäästi, mutta kapulaa ei oo pahemmin harjoiteltu. Milla innostuu kapulasta vähän liikaa, Timiä iljetti koko ajatus. Mutta nyt mulla on vähän enemmän työkaluja opettaa sitä, kuin mitä vertaa Timin aikoihin...


Ruska otti kapulan suuhun! Ei kyllä pitänyt siitä kiinni hampailla tai mitään, mutta kuitenkin! En olisi uskonut tätä päivää näkeväni!

Ruska nosti kapulaa ihan vähän maasta! Omin pikku hampain! Vähäkö mä nyt tunnen itseni oikeaksi koirankouluttajaksi!  
Ruska on siis sellainen, jolle ei oo oikein luontaista kanniskella tavaroita. Asioita otetaan suuhun lähinnä vain syömätarkoituksessa. Ja vähän myös taisteluleikkien nimissä, mutta siinäkin pitää olla oikea fiilis, että ikäänkuin 'erehtyy' retuuttamaan. 
Nykyään Ruska nostaa kapulaa maasta ihan ylös asti ja saattaa pitääkin pari sekuntia! :) Olen yrittänyt palkita mahdollisimman pian, ennen kuin se oppii pudottamaan kapulan. ;)
 Kyllä Siru tietää, miten se tehdään, mutta kun
hän myös tietää olevansa söpö ja hassu! :D

MUOKS: Pikkulinnut lauloivat, että alokasluokan noutoesineen pitäminen kestäisi n. 5 sekuntia. Liike saattaa ehkä mennä suunnilleen tähän tyyliin: "koira istuu joko edessä tai sivulla ja sille annetaan kapula esim.  "pidä"-käskyllä ja viiden sekunnin päästä liikkuri sanoo "käsky" ja koiralta otetaan kapula pois."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!