torstaina, toukokuuta 08, 2008

"Koiralta kaivataan tottelevaisuusälykkyyttä. Kissan älykkyys on itsenäisempää."

Päivän linkki (SPK-terveys)

Lainauksia päivän linkistä, artikkelista Kissa & koira - älykkäitä molemmat mutta eri lailla:

"Eläimelle näytetään esine, sitten se piilotetaan, ja jonkin ajan kuluttua eläin saa tilaisuuden reagoida esineeseen uudelleen. – Rotta muistaa näkemänsä sekunteja, koira minuutteja ja kissa joidenkin tutkimusten mukaan jopa 18 tuntia.
Kissan vaikuttava suoritus ei silti anna syytä päätellä, että kissa yleisesti olisi älykkäämpi kuin koira. Tulos kertoo vain, että kissalle näkö on keskeisempi aisti kuin koiralle, joka tutkii maailmaa enemmän hajuaistinsa avulla.
--- On vihonviimeistä yrittää verrata eri eläinlajien älykkyyttä. Testitulostenkin vertaileminen on vaikeaa, koska eläimet reagoivat testitilanteeseen eri tavalla. Esimerkiksi vieras paikka vähentää kissan aktiivisuutta enemmän kuin koiran. Myös lajitoverin läsnäolo tekee kissasta vaisumman, kun taas koirasta tulee vilkkaampi."

"Jotkin kissat, melko harvat tosin, haluavat tehdä älyllisiä tehtäviä niin innokkaasti, että järjestävät niitä itselleen. --- Kissa esimerkiksi vierittää tahallaan pallon paikkaan, josta sitä on vaikea saada pois, ja onkii sen sitten esille. Se toistaa tätä yhä uudestaan, ja mitä hankalampi tehtävä on, sitä suurempaa mielihyvää kissa saa siitä." ~> Misty on siis kissa! ;D

"Jos maallikoilta kysyttäisiin, mikä on todella viisas koirarotu, moni varmaan tarjoaisi saksanpaimenkoiraa. Sen erinomainen koulutettavuus perustuu kuitenkin siihen, että se ehdollistuu oppimaansa perusteellisesti. Se ei kyseenalaista saamaansa käskyä vaan tekee tehtävänsä kerran toisensa jälkeen.
Jotkin toiset rodut oppivat tehtäviä yhtä nopeasti mutta kyllästyvät toistamaan niitä. Jos koira ei näe tehtävässä mieltä, se ei tee sitä, tai sitten se keksii omia ratkaisujaan. Se rupeaa muuntelemaan suoritusta ja kokeilemaan, pääsisikö hommasta helpommallakin tavalla."

"Koirissakin on omat einsteininsa, ja kuten ihmisten maailman einsteinit myös nelijalkaiset neropatit voivat olla ympäristönsä mielestä suoranainen riesa. – Jotkin koirat ovat todella lahjakkaita oven avaajia."

"Viisaan koiran parhaat puolet saa esiin vain viisas omistaja."

Sitten artikkelista Tassuterapia torjuu allergian? tarttui yksi aika hyvä pointti, jota monet eivät osaa ajatella.

"Allergisen ihmisen ei kannata hankkia kotiinsa lemmikkiä – ei edes karvatonta. Vähän allergisoivia koira- tai kissarotuja ei ole olemassakaan, vaikka sellaisia kaupitellaan. Sekä lyhyt- että pitkäkarvainen kissa voivat herkistää, samoin kalju koira. Oireet aiheuttaa eläinpöly, joka koostuu lukuisista valkuaisaineista, allergeeneista. Eniten allergeeneja on eläinten hilseessä, mutta niitä löytyy myös syljestä ja virtsasta."

Moni tuntuu ajattelevan, että vain eläimen karvat aiheuttavat allergiaa. Mm. edellä mainitun artikkelin perusteella ei pitäisi olla merkitystä, onko itse eläin paikalla vai ei. Sen hilsettä leijailee eläimen asuttamassa paikassa joka tapauksessa. Puhumattakaan sen omistajan vaatteista! Kuinka pahasti allerginen itseasiassa onkaan esim. eräs tuttuni meillä käydessään, jolla on oireita vain, kun eläin on paikalla? Oireet katoavat heti, kun eläin poistetaan huoneesta (jossa se viettää suurimman osan elämästään...), tai vastaavasti alkavat heti eläimen tullessa näkyviin. Henkilö voi olla täysin oireeton, vaikka samassa huoneessa olisikin eläin paikalla, mutta tämä ei vain tiedä sen läsnäolosta, esim. hiljaa näkymättömissä nukkuva kissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!