tiistaina, tammikuuta 13, 2015

Tokon uudet arvostelu- ja suoritusohjeet

Siellä ne nyt ovat : Tokon uudet arvostelu- ja suoritusohjeet! Aion nyt vähän kommentoida lyhyesti vanhojen ja uusien sääntöjen eroja alokasluokan osalta. :)

LUOKSEPÄÄSTÄVYYS

Tämä monelle herkemmälle koiralle tai sellaisen omistajalle kynnyskysymykseksi muodostunut kohta poistuu. Harmi, koska se on ollut meillä varma nakki. Luoksepäästävyys kyllä tarkistetaan kehään tultaessa, ja siihen voi koirakon matka tyssätä, mutta se ei ole enää pisteytettävä kohta.

PAIKALLA MAKAAMINEN

Paikkamakuun kesto lyhenee yhteen minuuttiin, mutta! Koirat käsketään yksitellen maahan, alkaen vasemmanpuolimmaisesta koirakosta. Oikeanpuolimmainen saa kuulla aika monta "Maahan"-käskyä, jota ei saa totella. No, koulutuskysymyksiähän nämä vain on. Vaikeampana minä pidän sitä, että liikkeen päätyttyä pitää odottaa ehkä kauemmin sitä maasta istumaan -käskyä. Niin Timi kuin Ruskakin ovat olleet tässä kohtaa hyvin hanakoita ennakoimaan. ;)

SEURAAMINEN

Sääntöjen muuttumisen jälkeen, on vain yksi seuraaminen -ilman talutinta. Nythän se sisältää kaksi peräkkäistä seuruuta, ensin kytkettynä ja sitten ilman talutinta. Tämä on huomattava helpotus. Varsinkin, kun se kytkettynä seuraamisen harjoittelu tahtoo aina jäädä, ja koira sitten kokeessa on kummissaan kuin ulkoilutettavana. ;) Tosin, pitäähän se kytkettynä seuraamisentaito BH-kokeessa ja rally-tokon alokasluokassa edelleen olla hanskassa, että eipä sitä vieläkään voi unohtaa. Uskon kuitenkin tämän olevan huomattava helpotus alokasluokan tokokoiralle ja sen kakka jäykkänä käskyttävälle ohjaajalle. ;)

MAAHANMENO SEURAAMISEN YHTEYDESSÄ

Tämä liike jää uusiin sääntöihin, sen sijaan seisominen seuraamisen yhteydessä jää pois. Kiva, vähemmän arpomista koiralle, joka ei saa tolkkua kauhusta kankeasta ohjaajastaan. Paitsi, jos sama koira treenaa myös BH-kokeeseen... Seisomimaan jäämisen ja kytkettynä seuraamisen tilalle on kuitenkin tullut pari uutta jännää liikettä... :P

LUOKSETULO

Miten ihmeessä mulla oli sellainen käsitys, että tämä liike muuttuu niin, että koira jätetään maahan makaamaan istumisen sijaan?!?!? No, ohjeessa liike näyttää pysyvän ennallaan.

NOUTOESINEEN PITÄMINEN

Kääk! :D Tätä me jo Ruskan kanssa harvakseen opetellaan. Koira istuu joko perusasennossa tai ohjaajan edessä. Ohjaajalle tuodaan noutokapula (oma tai firman) ja liikkurin käskystä se annetaan koiran suuhun. Koira (toivottavasti) pitää sitä 5 sekuntia ja liikkurin käskystä kapula otetaan pois. Arvosteluun ei sisälly koiran siirtyminen perusasennosta eteen ja takaisin.

KAUKO-OHJAUS

Toinen kääk! :D Timi tämän olisi hanskannut... Ohjaaja jättää koiran maahan ja siirtyy 2m sen eteen. Tässä saa käyttää suullisen lisäksi käsimerkkiä. Liikkurin merkistä ohjaaja käskee koiran istumaan ja seuraavasta maahan. Ohjaaja siirtyy koiran viereen ja käskee istumaan. Ruskakin osaa kyllä vaihtaa asentoa rally-tokomaisesti eli ohjaajan viereltä käsin, mutta tekee liikkeet sen näköisenä, kuin näin turhanpäiväinen kaloreiden haaskaus aiheuttaisi sille suurtakin kärsimystä! :D

ESTEHYPPY

Tämä vaikuttaa huomattavasti entistä helpommalta, mutta nähtäväksi jää! :) Koira jätetään istutaan 2-4m päähän esteestä. Itse kävellään 2-4m päähän esteen toiselle puolelle ja kutsutaan koira hyppäämään esteen yli ja tulemaan suoraan perusasentoon. Ohjeessa puhutaan rimoista, joten vanha tuttu lautaeste ei näköjään ole enää mukana alokasluokassa. No, ei se haittaa, kun itse liikekin muuttuu hieman agilitymaisemmaksi.

KOKONAISVAIKUTUS

Tämä kuuluu myös uuteen arvostelukaavakkeeseen. Koira saa muuten tehdä kerran tarpeet radalle tai karata kentältä, jolloin maksimi kokonaisvaikutus on 5.

MUUTA

Liikkuri ei enää kysy liikkeen alussa, onko valmista, vaan aloittaa liikkeen sanomalla "Liike alkaa" ja lopettaa sanomalla "Liike päättyy" tai edelleen "Kiitos".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!