maanantaina, huhtikuuta 28, 2014

Lemmikkieläinlajien positiivilista

Päivän linkki:

Tiedote: Uusien ja erikoisten lemmikkien kysyntä on kovaa – positiivilistalla voidaan estää lemmikiksi soveltumattomien eläinten pito

Kuvassa mahlapussikiitäjä, joka on harvinainen ja vaativa lemmikki. Lemmikkinä lajista käytetään nimitystä sokeriorava, vaikka eläin ei kuulu jyrsijöihin. "Sokru" tarvitsee paljon tilaa, tarkan lämpötilan ja erityisruokavalion, jota ei ole helppo järjestää.



Alla päivän linkistä leikattu päivän lainaus ja erittäin kärjistetysti omia kommenttejani!

SEYn tavoite ns. positiivilistasta:

Eri eläinten pidon osa-alueille tulee säätää lista lajeista, joita on luvallista käyttää kyseessä olevaan tarkoitukseen.

Listan kriteereinä tulee käyttää seuraavia asioita:
  • voidaanko eläimen hyvinvointi toteuttaa riittävän korkeatasoisesti kyseessä olevassa käyttötarkoituksessa tai pitomuodossa 
    • Moni ei pysty tarjoamaan tätä edes kissalle tai koiralle. Mielestäni sadat lenkittämättömät koirat ovat suurempi ongelma, kuin pari hassua aavikkokettua. Jos joku pystyy tarjoamaan preeriakoirille valtavan huoneen, johon perustaa miljoonakaupunki ja kaivaa tunneleita, niin mikäs siinä... Jos ei, niin onko pienessä häkissä ilman lajitoveria elävä marsu jotenkin vähäpätöisempi ongelma?
  • onko eläimen hyvinvoinnin edellytyksistä olemassa riittävästi tietoa 
  • onko eläimen terveydenhoidosta olemassa riittävästi tietoa
    • No sittenhän mitään uusia lemmikkilajeja ei voida kesyttää. Oma henkilökohtainen mielipiteeni kylläkin on, että jo olemassa olevista lajeista pitäisi kyllä löytyä jokaiselle "oma" ja jos ei löydy, niin olkoon ilman. :D SEY:n mielipidettä kompaten; "ihmisten oikeus harrastuksiin ei voi toteutua eläinten hyvinvoinnin kustannuksella".
  • onko eläimelle saatavilla riittävästi asiantuntevaa hoitoa 
    • Eli varsinkaan maalla ei voi pitää muita kuin hyötyeläimiä, kissoja ja koiria, kun paikallinen lehmälääkäri ei erota edes marsua ja hamsteria toisistaan, saati että osaisi hoitaa... Myös pieneläinklinikoiden eläinlääkäreiden asiantuntemuksessa on usein suurta toivomisen varaa lajin aktiiviharrastajien taholta.
  • onko eläin mahdollista lopettaa aiheuttamatta sille kärsimystä 
    • Onko joku niin kuolematon, ettei sitä saisi kolkattua hengiltä? Onko mitään lemmikkieläintä mahdollista saada eläinlääkärin vastaanotolle vain soittamalla "Täältä tullaan!" ??? Varsinkaan maalla? Varsinkaan päivystysaikana? Teoriassa kuka tahansa voi lopettaa tapaturmaisesti loukkaantuneen, kituvan hiiren vaikka pudottamalla sementtilaatan sen päälle. Eri asia, onko se laillista, mutta varmasti se ei ehdi tajuta, mikä siihen iski. Isompaan eläimeen voisi sitten soveltaa jotain vastaavasti järeämpää kalustoa, kuten pianoa tai kuvaputkitelkkaria! :D
  • onko eläin vieraslajiuhka Suomen luonnolle 
    • Kanit positiivilistalle! :D (Citykanit)
  • onko eläin vaarallinen ihmisille tai muille eläimille esimerkiksi myrkyllisyyden, aggressiivisuuden tai lajille tyypillisten sairauksien kantamisen osalta. 
    • Koirat boikottiin! :D Koira voi hyökätä ihmisen kimppuun ja laittomista tuontikoirista voi tulla rabiesta. ;)



Olen joskus kirjoittanut Rodentiaan koosteen lemmikkinä tavattavista harvinaisista jyrsijälajeista: Klick! Itse kuitenkin suosin ja suosittelen ehdottomasti vain yleisimpiä, täysin kesyyntyneitä eli domestikoituneita lajeja.

2 kommenttia:

  1. ah kiitos, paskaan päivään kiva parannus :D:D:D

    VastaaPoista
  2. Ooooo, KIITOS ja kumarrus! :)

    VastaaPoista

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!