Päivän linkki
Päivän linkki näyttää eilisen Ykkösdokumentin "Sairaaksi Jalostettu", tosin ilman suomenkielistä tekstitystä. YLE TV 1:n tiivistelmä näyttää tältä.
Itse pidin dokumentti todella hyvänä ja mielenkiintoisena. Jotain jäi kuitenkin kaivelemaan. Dokumentti toi siis esille brittiläisen koirajalostuksen ja kennelklubin raadollisuuden. Mahtavatko suomalaiset keskivertokatsojat ymmärtää, kuinka paljon paremmin rotukoirien asiat ovat täällä meillä? Toivottavasti dokumentti ei innosta suomalaisia katsojia turhaan suosimaan sekarotuisia. Varsinkin, kun näiden suurempi terveys ei tiettävästi pidä paikkaansa. Sekarotuisten sairauksia tilastoidaan vähemmän, ja ilmainen tai lähes ilmainen rakki on halvempi ampua navetan nurkalla ja ottaa uusi, kuin viedä koira kalliisiin tutkimuksiin ja hoitoihin.
Dokumentista ei saanut kovinkaan kunniallista käsitystä brittiläisistä kasvattajista. Rankka sukurutsaus, kuten nartun astuttaminen isällään tai veljellään tai pojallaan, oli aivan hyvä ja suositeltava tapa lisäännyttää koiria. Itse en toki tunne kovinkaan montaa rotua tarpeeksi hyvin voidakseni kommentoida, mutta niistä joista jotain tiedän, niin todella matalia sukusiitosasteita suositaan. Esimerkiksi Roosalla sukusiitosaste on kahdeksan polven mukaan 1,73% ja Dellalla 5,1506%. Vertailuna, että emän ja pojan yhteisen pentueen sukusiitosaste olisi 25%. Luku on vielä suurempi, jos osapuolilla on jo ennestään sisäsiitosta takana.
Mikä tahansa voitokas koira saa lisääntyä, terveydestään riippumatta. Dokumentissa mainittiin näyttelyn voittanut cavalier king charlesin spanieli, jolla on huomattavan kivulias rodussa yleistyvä aivosairaus. Sille on teetetty kymmeniä pentueita, sairauden diagnosoinnin jälkeenkin. Rotuyhdistyksen edustajat olivat närkästyneitä ainoastaan siitä, kun haastattelija oli kehdannut sellaisia mennä voittajakoiran omistajalta kyselemään.
Rhodesiankoirilla kuuluu olla selässä se kasvakarvaluiska, mutta osa pennuista syntyy ilman sitä ja lopetetaan. Haastateltu kasvattaja paheksui nuoria eläinlääkärin hupakoita, jotka eivät moiseen suostu. Tähän "ridge"-kuvioon kerrottiin liittyvän selkäytimeen liittyviä putkia, joten periaatteessa ne virheelliset pennut olisivat ne pentueen terveet, jotka kuitenkin lopetetaan kun niiltä puuttuu standardin vaatima vika. Eikä se tosiaankaan ole pelkästään Rhodesiankoirilla. Melkein yhtä hullua on tappaa mitä tahansa terveitä koiranpentuja, vain kauneusvirheen takia! Näin tehdään kuitenkin Briteissä mm. valkoisille saksanpaimenkoiran ja bokserin pennuille. Ja rapakon takana kun niitä kasvattamalla kasvatetaan. Miksi kummassa ne pitää tappaa, kun muutenkaan kaikki pennut eivät saa näyttelykotia? Jos kotikoiraksi myyminen ei riitä, niin miten olisi pennun laittaminen EJ-rekisteriin (vai onko niitä siellä?) tai vaikka sopimus steriloimisesta/kastroimisesta sopivassa iässä?
Dokumentissa näytettiin Maailman suurinta, Cruftsin koiranäyttelyä. Sinne ei mikä tahansa tassuttelija voi osallistua, vaan osallistumisoikeus ansaitaan näyttelymenestyksellä. En kyllä todellakaan jaksa ymmärtää, miten dokumentissa kuvatut saksanpaimenkoirat ovat sinne voineet päästä. Niillä oli aivan kumimaiset, voimattomat takakoivet, jopa pihtikintut. Liikkeessä ne hölskyivät minne sattuu. Miten sellaiset ovat voineet saada osallistumisoikeuden tähän näyttelyyn, kun noilla liikkeillä ei pitäisi saada hyvä jos sinistä nauhaa? Onko tuokin maassa maan tavalla, brittiläisten juttu? Tuomari ainakin oli täysin sitä mieltä, että näyttelysakemannin ei tarvitsekaan pystyä työntekoon. Kyllä tämä meidän suomalainen rodun kahtia jakautuminen näyttely- ja käyttölinjaisiin onkin vielä pientä! Meillä käyttölinjaiset käyvät näyttelyissä ja näyttelylinjaiset harrastavat pk-lajeja. Suomessa myös arvostetaan suoraa selkää ja voimaa liikkeissä, vaikka koira opetetaankin poseeraamaan polvet kurkussa...
Kennelklubin edustaja vain ruikutti, etteivät he voi tehdä juuri mitään, kun pelkäävät jäsentensä kaikkoavan. Kyllä ainakin me suomalaiset tiedämme, että kasvattajille voi asettaa vaatimuksia ja rajoituksia aivan loputtomiin, eikä ne siitä minnekään häivy! Mihinkäs menisivätkään, jos meinaavat pentunsa rekisteröidä. Meillähän on melkein joka rodulla joko pakolliset tai suositellut terveystarkastukset, jotka näkyvät julkisesti netissä. Myös ylärajoja urosten (ja nyt myös narttujen) käytölle on uskallettu asettaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!